Glaetzer Wines - o producencie wina

manufacturer-picture

Wina  Glaetzer cechują się bardzo dobrym potencjałem starzenia. Fenomenalny Amon-Ra może dojrzewać w butelkach nawet do 25 lat, a ich Bishop w 2014 znalazł się na liście najlepszych 50 win świata wg pisma Decanter.

Winnica

Winnica rodziny Glaetzer jest jednym z najbardziej cenionych producentów w regionie Barossa w Australii. Rodzinna tradycja i miłość do wina mieszają się tutaj z nowoczesną technologią, dając niebanalne efekty w postaci wybitnych, docenianych na całym świecie win. Choć portfolio  Glaetzer obejmuje, zaledwie 5 pozycji, każda z nich znajduje uznanie w oczach konsumentów i krytyków.

Szczepy

Kluczowym szczepem dla Glaetzer Wines jest, jakżeby inaczej w tym regionie, Shiraz. Kolejne, nie mniej ważne, gatunki to Cabernet Sauvignon i Grenache. Wydajność z każdego hektara jest tu stosunkowo niewielka (1-2 tony / hektar), dlatego producent skupia się na kilku etykietach, starając się wycisnąć z gron całą ich esencję. Najlepsze wina powstają z owoców rodzonych przez ponad stuletnie krzewy. 

Historia

Rodzina Glaetzerów żyje w Dolinie Barossa od 1888r., emigrowali tu niegdyś z niemieckiej Brandenburgii. Co ciekawe, byli tu jednymi z pierwszych oficjalnych plantatorów winorośli, a ich działki obejmowały parcele w także w Dolinie Clare. Colin Glaetzer po nieco ponad stu latach, w 1996r., założył niewielkie, butikowe przedsięwzięcie mające na celu produkcję wysokiej jakości win. Starania te kontynuuje, z dużymi sukcesami, jego syn Ben, który ukończył m.in. enologię na Adelaide University. Jego wkład w rozwój winnicy został dostrzeżony i nagrodzony ekspertów, m.in. Roberta M. Parkera tytułem "Młodej osobowości w świecie wina".

Klimat / Gleba

Dolina Barossa to zlokalizowany na południu Australii, region winiarski cechujący się żyznymi glebami, ciepłym klimatem i relatywnie dobrą sumą opadów atmosferycznych. Producent nie ingeruje mocno w uprawę krzewów winorośli, ograniczając się głównie do niezbędnych zabiegów pielęgnacyjnych i ochronnych. Dominują tutaj suche piaskowo- gliniaste gleby, idealne do uprawy Shiraza. Warunki "zachęcają" krzew do zapuszczania głębokich korzeni, co pomaga w produkcji silnie skoncentrowanych win o wspaniałym charakterze.

rok założenia
1996
spec-icon
15,000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Australia
spec-icon
wiodący szczep
Shiraz
spec-icon
20ha
uprawy latorości winnej
spec-icon

Amon-Ra by Ben Glaetzer 2009
  • Syrah
  • Australia
  • Wytrawne
Strona główna

Amon-Ra by Ben Glaetzer 2020

40148
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Australia Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Shiraz Region: Dolina Barossa
614,99 zł