Winnica Silesian - o producencie wina

Winnica Silesian - to młody, jednak dojrzały projekt rodzinnej winnicy. Patrząc na działania rodziny Mazurków można odnieść wrażenie, że winem zajmują się już wiele lat.
Producent
Winnica Silesian położona w Bagieńcu, czyli sercu Dolnego Śląska, na przedgórzu Sudeckim, to młode, acz prężnie działające rodzinne przedsięwzięcie. Ich wina zdążyły już namieszać - w pozytywnym znaczeniu tego słowa - na polskim rynku, ale i za granicą – trafiły bowiem do jedno i dwu gwiazdkowych restauracji w Wielkiej Brytanii. Wśród długich szpalerów krzewów odwiedzający winnicę turyści znajdą również XVII-wieczne przypałacowe gospodarstwo, winiarnię w zabytkowej stajni, salę degustacyjną (z zapierającym dech w piersiach widokiem na pola lawendy!) oraz…konie, mnóstwo koni:)
Szczepy
Na obszarze 11 hektarów uprawia się tu liczne odmiany vitis vinifera. Do odmian białych należy zaliczyć szczepy: Riesling, Roter riesling, Seyval blanc, Johanniter, Solaris, Souvignier gris. Czerwień reprezentują: Rondo, Regent, Cabernet cortis. Winnica pomimo młodego stażu bardzo odważnie podąża za najnowszymi trendami - ich Roter Riesling wino pomarańczowe, zdobywca srebrnego medalu w konkursie "Polskie Korki" w kategorii win specjalnych.
Historia
Winnica Silesian działa od kwietnia 2016 roku i choć mają dopiero kilka lat, mogą się poszczycić jednym z większych areałów wśród polskich producentów - 11 hektarów. Właściciele, rodzina Mazurków, oprócz uprawy winorośli, od pokoleń zajmują się także hodowlą koni. Nazwa winnicy nawiązuje nie tylko do regionu (Dolny Śląsk), ale i rasy koni (Silesian), których to przedstawicielki rodziny “odbudowały” stadninę po II wojnie światowej.
Klimat / Gleba
Specyficzny, dość łagodny klimat Dolnego Śląska sprzyja uprawie winorośli, zwłaszcza odmian białych, choć w Winnicy Silesian dbają również o ich czerwonych kuzynów. Odpowiednie nasłonecznienie, nachylenie stoków oraz gleba, głównie granitowe łupki, dopełniają całości.
2016
butelek rocznie
Polska
Riesling
uprawy latorości winnej