Kępa Wiślicka - o producencie wina

Malownicze stoki Kępy Wiślickiej, znajdują się na terenie rezerwatu Skarpa Wiślana, w ramach obszaru Natura 2000 z pięknym widokiem na Beskid Śląski i dorzecze Wisły. Jedno z ostatnich wzniesień tzw. Pogórza Cieszyńskiego wita nas równym szpalerem krzewów tutejszej winnicy.
Winnica
Właściciel winnicy, Jacek Chrobak, przez wiele lat poszukiwał odpowiedniej lokalizacji dla swoich upraw. To właśnie w Kępie Wiślickiej od lat (już prawie 20!) udaje mu się z sukcesami tworzyć historię polskich win musujących.
Szczepy
Na obszarze ok. jednego hektara uprawia się tu liczne odmiany vitis vinifera. Te klasyczne szczepy, Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay, a także Seyval i Hibernal przeznaczane są przede wszystkim do produkcji win musujących. W większości przypadków stosuje się tu metodę tradycyjną, na wzór Szampanów, win Cremant czy Cavy. Z odmian Sibera i Muscat Odesskii Kępa Wiślicka produkuje wina z wykorzystaniem metody Charmata.
Historia
Winnica Kępa Wiślicka funkcjonuje od 2003r. w Wiślicy, obok Skoczowa (woj. Śląskie). Ich Cuvėe Blanc Brut 2011 zdobyło złoty medal na VI konkursie Targów ENOEXPO 2014 oraz srebro na V Ogólnopolskim Konkursie Win Grand Prix Winobranie 2014 (Zielona Góra), a Regent był nagradzany złotem i srebrem na Hibernal Forum PIWI w Šerdicach w Republice Czeskiej trzy lata z rzędu!
Klimat / Gleba
Doskonałe warunki do uprawy winorośli zapewniają tu m.in. ciepłe prądy powietrzne, docierające znad Bramy Morawskiej. Wraz z licznymi, okolicznymi zbiornikami wodnymi zapewniają dość łagodne zimy i ochłodę w upalne lata. Nie bez znaczenia jest również fakt południowej ekspozycji stoków, na których uprawiana jest cenna winorośl oraz wapienne gleby, margle i łupki, tworzące idealne podłoże. .
2003
butelek rocznie
Polska
Sibera
uprawy latorości winnej