Nowe produkty

Wina Aszu

Napisano o produkcji Aszu wiele prac naukowych i tysiące artykułów. Dla przypomnienia, wg nowej terminologii, która wprowadziła w wg mnie niestety sporo zamieszania od 2013 r. nie ma już Aszu 3 i 4 Puttonowych – zostały wprowadzone do win typu Szamorodny lub Late Harvest. Podobnie obecnie nie wolno używać nazwy Aszu Esencja na rzecz Aszu 6 Putto...

Napisano o produkcji Aszu wiele prac naukowych i tysiące artykułów. Dla przypomnienia, wg nowej terminologii, która wprowadziła w wg mnie niestety sporo zamieszania od 2013 r. nie ma już Aszu 3 i 4 Puttonowych – zostały wprowadzone do win typu Szamorodny lub Late Harvest. Podobnie obecnie nie wolno używać nazwy Aszu Esencja na rzecz Aszu 6 Puttonowego. Aszu 5 Puttonowe stało się Aszu, ale winiarz może zdecydować, czy chce przy nazwie Aszu dodać ilość Puttonów (5 lub 6) itd. Podniesiono także normy wydajnościowe.

Nie uważacie, że to niepotrzebne pomieszanie istniejącego od lat schematu?

Bo był on oparty o tradycyjne dodawanie do 136 l (beczka Gonc) wina bazowego lub moszczu odpowiedniej ilości podsuszonych winogron penetrowanych przez szlachetną pleśń Botrytis cinerea, która rozwijając się tylko na powierzchni owoców, perforuje skórkę i zmniejsza objętość wody, zwiększając poziom cukru zawartego w gronie. Aby uzyskać Aszu 6 Puttonowe poduszone w ten sposób winogrona w odpowiedniej objętości stanowiącej krotność 6 Puttonów (putton- drewniane wiadro, cebrzyk o objętość 23-25l) dodawano do odmierzonych 136 l wina bazowego lub moszczu. Obecnie po fermentacji i leżakowaniu w beczce przez min 2 lata oraz rocznej stabilizacji w butelce, mamy możliwość zdegustować świeże, owocowe i rześkie Aszu o dużej kwasowości i z dominantą owoców cytrusowych.

Dawniej, kiedy wino Aszu leżakowało o kilka lat dłużej w beczce przechowywanej w piwnicy, w której rozwijała się inna szlachetna pleśń Cladosporium cellare, podlegało procesowi lekkiego utleniania i wybijały się nuty suszonych oraz kandyzowanych owoców, karmelu i karmelizowanych orzechów, a wino stawało się mniej zadziorne, spokojniejsze.

Odwiedzając winnice w regionie, jeżeli tylko macie taką możliwość, próbujcie młodych i bardzo młodych Aszu. Przekonacie się jak pięknie potrafi rozwijać się z wiekiem to wino. Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż generalnie wino Aszu jest blendem kilku szczepów.

W szczególnych rocznikach natura pozwala zebrać odpowiednią ilość gron z Botrytis (zbierają tylko kobiety i nie są w stanie zebrać więcej niż ok 10 kg dziennie) pozwalających na stworzenie jednoszczepowego Aszu. Rarytasem jest Aszu z muscata. Po nie zawsze warto sięgnąć.

Więcej

Wina Aszu Jest 16 produktów.

Pokazuje 1 - 16 z 16 elementów
Pokazuje 1 - 16 z 16 elementów