Nowe produkty

Promocje

Wina Aszu

Jak bardzo egzotycznie by ta nazwa nie brzmiała w naszych uszach, trzeba ją zapamiętać, oswoić i kojarzyć z najwybitniejszymi węgrzynami. Dla niektórych miłośników wina aszu jest równoznaczne z najlepszym słodkim winem świata. Tak, bo aszu to tylko słodkie, wręcz bardzo słodkie wina z Tokaju. Legendarnej złożoności i długowieczności. Rarytasy ...

Jak bardzo egzotycznie by ta nazwa nie brzmiała w naszych uszach, trzeba ją zapamiętać, oswoić i kojarzyć z najwybitniejszymi węgrzynami. Dla niektórych miłośników wina aszu jest równoznaczne z najlepszym słodkim winem świata. Tak, bo aszu to tylko słodkie, wręcz bardzo słodkie wina z Tokaju. Legendarnej złożoności i długowieczności. Rarytasy prawdziwe, ozdoba każdej kolekcji. Nasi przodkowie kolekcjonowali je w piwnicach polskich dworków, w pilnie strzeżonych składach i w podziemiach renomowanych wyszynków od Lwowa po Warszawę. Do dziś w Małopolsce można natrafić na ślady takich miejsc, zwłaszcza na węgierskim szlaku w Krośnie, Bieczu, Tarnowie czy w samym Krakowie.

Czym jest tak cenione aszu?

Napisano o produkcji aszu wiele prac naukowych i tysiące artykułów. To najszlachetniejszy typ słodkiego wina, otrzymanego przy udziale winogron dotkniętych szlachetną pleśnią. Właśnie te zrodzynkowe i wysuszone przez pleśń jagody udzieliły swej nazwy winu. Jagody aszu zbiera się oczywiście ręcznie i tylko pojedynczo. Wymaga to dużej precyzji i cierpliwości, do jednego krzaka przychodzi się wielokrotnie co parę dni. Pewnie dlatego zbierają tylko kobiety. Mimo wprawy nie są w stanie zebrać więcej niż ok 10 kg dziennie To bardzo niewiele, ale wystarcza do skromnej skali produkcji, tym bardziej, że rodzynki aszu dodaje się tylko do wina w pewnej proporcji. Są macerowane, a całość dopiero na kolejnym etapie powolutku fermentuje.

Jak słodkie jest to wino (stara nomenklatura)?

Tradycyjnie właśnie proporcja użytych gron aszu, odmierzona miarkami o nazwie puttonów dodawanych do 136 litrów (beczka z Gonc) wina bazowego określała słodycz wina wyrażoną w liczbie puttonów. Im więcej słodkich, zbotrytyzowanych jagód (rosnąca liczba puttonów od 3 do 6), tym słodsze wino. Przekładała się ta zawartość cukru także na esencjonalność, długowieczność i cenę wina aszu. Historyczny putton był to drewniany  cebrzyk o objętości powyżej 20 litrów. Zatem o ile jeszcze podstawowe wino aszu 3 puttonowe miało typowy charakter przeciętnego słodkiego wina, powyżej 50 g/l cukru resztkowego, to już najwyższy model aszu 6 puttonowe przekraczał z reguły znacząco 200 g/l tworząc prawdziwy nektar. Nadto jeszcze produkowano wino o nazwie aszu eszencia, odpowiednik 7 puttonów. Skomplikowanie tego systemu i nierówny poziom jakości win aszu zmobilizowały Węgrów do zmian

Zmiany w przepisach A.D. 2013

Chodziło nie tylko o uproszczenie nomenklatury nazewniczej, ale o nadanie nazwie aszu należnego jej prestiżu i wyjątkowości. Dlatego od 2013 roku nie produkuje się już prostszych aszu 3 i 4 puttonowych ani mylącej w nazwie aszu eszencia. Podstawowe słodycze „obsługują” teraz tylko dwie kategorie: historyczna szamorodni, lub nowoczesna i bardziej uniwersalna late harvest. Aszu jest elitą, i winiarz sam może zadecydować, czy chce przy nazwie aszu dodać ilość puttonów (tyko 5 lub 6) czy wcale nie. Podniesiono także normy wydajnościowe. Jak przy każdej zmianie powstało trochę zamieszania, ale wydaje się z perspektywy kilku lat, że aszu bez numerków to korzystna zmiana wizerunkowa. Towarzyszyła jej też równolegle istotna ewolucja stylistyczna, widoczna od czasów rewolucji politycznej i gospodarczej po 1989 roku.

Style aszu

Dawniej, czyli przynajmniej przed 2013 rokiem, ale i wcześniej, jeszcze w erze komunizmu,  wino aszu leżakowało o kilka lat dłużej w beczce przechowywanej w piwnicy, w której wilgotnym środowisku rozwijała się inna szlachetna pleśń Cladosporium cellare. Podlegało wtedy procesowi lekkiego utleniania i wybijały się nuty suszonych oraz kandyzowanych owoców, karmelu i karmelizowanych orzechów, a wino stawało się mniej zadziorne, spokojniejsze. Widać to także po ciemniejszej barwie tych starszych roczników aszu. Obecnie po fermentacji i leżakowaniu w beczce przez minimum 2 lata, oraz rocznej stabilizacji w butelce, mamy możliwość zdegustować świeże, owocowe i rześkie aszu, o dużej kwasowości i z dominantą owoców cytrusowych w bukiecie. To diametralnie inny, świeższy styl, preferowany przez większość wiodących producentów. Znowu ma on także odbicie w samej kolorystyce jasnego złota. Nadal oczywiście to wyjątkowe, skoncentrowane wina o długiej żywotności, liczonej w dekadach, zależnie od jakości rocznika i staranności produkcji. Sama pleśń Botrytis występuje w różnym natężeniu w poszczególnych latach. Pamiętne, wybitne roczniki z ostatnich lat, ciągle do wyszukania to 1993, 1999, 2000, 2003, 2008. Wśród win aszu jest teraz szeroko dostępny 2013, oceniany jako bardzo dobry.

Odwiedzając winiarnie w Tokaju, jeżeli tylko nadarzy się taka możliwość, warto próbować młodych i bardzo młodych aszu, a także historycznych roczników. Widać wtedy zarówno różnice stylistyczne, jak i olbrzymi potencjał rozwoju tego królewskiego, słodkiego wina.  Generalnie wino aszu swój sekret jakości opiera o wybitne siedliska winiarskie i mikroklimat pozwalający na powstawanie pleśni szlachetnej. Jednak ważne też są same winogrona obecne w tokajskich winnicach. Aszu jest najczęściej kupażem kilku szczepów, przede wszystkim z udziałem dobrze kwasowego furminta, najliczniej występującego w Tokaju. Druga odmiana węgierska to pełniejsza harslevelu. Uzupełnieniem istotnym jest śródziemnomorski muscat, zwany z węgierska sargamuskotaly. W szczególnych rocznikach natura daje szansę zebrać odpowiednią ilość gron aszu na stworzenie jednoszczepowego aszu. Rarytasem jest aszu z samego muscata. Po nie zawsze warto sięgnąć. Nawet jeśli będzie to jednak klasyczny blend aszu, celebrujmy go bez pośpiechu i pijmy odpowiedzialnie!

Więcej

Wina Aszu Jest 16 produktów.

Pokazuje 1 - 16 z 16 elementów
  • Hollokoi - Tokaji Aszu 3 Puttonyos 2013 0,5l

    Węgierskie, szlachetne białe wino deserowe, wizytówka Tokaju. Ciemnozłota barwa, aromat rodzynek, miodu i wosku pszczelego. Smak uzupełniają dojrzałe brzoskwinie i jabłka oraz akcent herbaty. Nienachalna słodycz balansowana jest przyjemną kwasowością. Jest to ostatni, historyczny rocznik, w którym w Tokaju dozwolona była produkcja Aszu poniżej 5 puttonów...

    84,99 zł
  • Paangold Tokaji Aszu 4 put. 2000 Szybki podgląd
    85.99 zł 99,99 zł -14%
    Paangold - 2000 - 4 Puttonowe Aszu Furmint

    Słodki rarytas tokajski z historycznego, bardzo dobrego rocznika. Ten aszu bazuje głównie na kluczowej dla Tokaju odmianie furmint. Pięknie dojrzały i rozwinięty! Tak o wytwarzaniu swoich ukochanych aszu opowiada sam ich twórca, Antal Pauleczki: "Nasze wina produkowane są z własnych winogron uprawianych na 28 hektarach. Zbierane ręcznie w różnych...

    85,99 zł 99,99 zł -14%
    Obniżka!
  • Paangold Tokaji Sárgamuskotály 4 Put Aszú 2001 Szybki podgląd
    90.29 zł 104,99 zł -14%
    Paangold - 2001 - 4 Puttonowe Aszu...

    Słodki rarytas tokajski z historycznego rocznika, aszu odmianowy. Pięknie dojrzały i rozwinięty! Tak o wytwarzaniu swoich ukochanych aszu opowiada sam ich twórca, Antal Pauleczki: "Nasze wina produkowane są z własnych winogron uprawianych na 28 hektarach. Zbierane ręcznie w różnych okresach dojrzewania od września do grudnia. W produkcji wina łączymy...

    90,29 zł 104,99 zł -14%
    Obniżka!
  • Hollokoi - Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2008 0,5l

    Tokaji Aszu 5 Puttonyos to białe deserowe wino z winogron Furmint, prawdziwie rodzimego węgierskiego szczepu. Po dłuższym okresie dojrzewania wystąpić mogą pyszne smaki miodu i orzecha. Długi, głęboki, posmak. Ten 5-puttonowy Aszu jest bogatym, szlachetnym winem słodkim, które łączy w sobie świeżą kwasowość z drobną słodyczą.Hollokoi Mihály Tokaji...

    109,99 zł
  • Hollokoi - Tokaj Aszu 5 Puttonowy 2002 Szybki podgląd
    111.79 zł 129,99 zł -14%
    Wino specjalne Hollokoi - 2002 - Tokaj...

    Tokaji Aszu 5 Puttonyos to białe deserowe wino z winogron Furmint, rodzimego węgierskiego szczepu. Powstaje z najszlachetniejszych winogron, które tylko w wyjątkowych okolicznościach (odpowiednia temperatura i wilgotność) pokrywają się szlachetną pleśnią, dzięki czemu zyskują unikalny smak. Tokaje aszu są zawsze słodkie, mają miodowo – lipowy aromat z...

    111,79 zł 129,99 zł -14%
    Obniżka!
  • Hollokoi - Tokaji Muskotalyos Aszu 5 put. 2002 Szybki podgląd
    120.39 zł 139,99 zł -14%
    Hollokoi - 2002 - Tokaj Muskotaly Aszu 5...

    Tokaji Muskotalyos Aszu to prawdziwy rarytas. Tradycyjnie Aszu powstaje na bazie odmian furmint lub furmint z dodatkiem harslevelu czy muskotály. Jednak to wino tradycyjnego winiarza Mihaly Hollokoi, powstało z zalania zebranych ręcznie zbotrytyzowanych gron bazowym winem sarga muskotaly (żółty muskat lub yellow muscat). Wino posiada jeszcze...

    120,39 zł 139,99 zł -14%
    Obniżka!
  • Gotz - Tokaji Aszu 6 put. 2013

    Aszu to specjalność tokajskich winiarni, wytwarzana ze starannie zebranych rodzynek. W Tokaju tak zwana pleśń Botrytis Cinerea powoduje fermentację, praktycznie wysuszając przejrzałe winogrona. Niezwykła jakość tego wina wynika z równowagi pomiędzy wysoką zawartością cukru, a wyjątkową kwasowością. Stworzony aby się delektować jego smakiem. Gotz -...

    129,99 zł
  • Paangold Tokaji Sárgamuskotály 5 Put Aszú 1999 Szybki podgląd
    171.99 zł 199,99 zł -14%
    Paangold - 1999 - 5 Puttonowe Aszu...

    Słodki rarytas tokajski z historycznego, a zarazem wybitnego rocznika, który przeszedł do legendy jako najlepszy w dekadzie lat 90-tych, a na równi ze sławnym 1993 być może nawet w całym XX wieku! Dodatkowo jest to nieczęsto spotykany aszu odmianowy, z aromatycznych gron szczepu muscat. Pięknie dojrzały i rozwinięty, choć można go spokojnie przechować...

    171,99 zł 199,99 zł -14%
    Obniżka!
  • Paangold Sárgamuskotály 6 Puttonyos Aszú 2003 Szybki podgląd
    176.29 zł 204,99 zł -14%
    Paangold - 2003 - 6 Puttonowe Aszu...

    Słodki rarytas tokajski z historycznego, a także wybitnego rocznika, dodatkowo to nieczęsto spotykany aszu odmianowy z gron muscat. Pięknie dojrzały i rozwinięty, choć można go spokojnie przechować drugie dwadzieścia lat, w odpowiednich warunkach! Tak o wytwarzaniu swoich ukochanych aszu opowiada sam ich twórca, Antal Pauleczki: "Nasze wina produkowane...

    176,29 zł 204,99 zł -14%
    Obniżka!
  • Tokaj Nobilis - Tokaji Aszu 5 Puttonyos...

    Klasyczne węgierskie białe wino słodkie. Produkowane w winnicy Sarolty Bardos, uznanej w 2012 roku za najlepszą winiarkę w Tokaju. Arcysłodkie Aszu 5 putonowe (180 g cukru mają niekiedy 6P), w kolorze wręcz bursztynowe. Nos intensywny, w którym dominuje gryczany miód, wanilia i przejrzałe białe śliwki. Usta są kremowe, korzenne i gryczane. Tak słodkie, że...

    199,99 zł
  • Grof Degenfeld - Tokaji Aszu 6 Puttonyos...

    Król znakomitego rocznika win aszú. Złoty kolor, elegancko wiruje w szkle. Świeży i owocowy w nosie z aromatami cytrusów. W smaku wykazuje delikatną kwasowość oraz złożoność typową dla największych win. Wino to klasyczne 6 puttonyos Aszú. Białe, słodkie od wieków tradycyjnie produkowane w węgierskim Tokaju. Wino o dużym potencjale dojrzewania. Wino...

    239,99 zł
  • Pelle PInce - Aszu 6 put. 2016

    Pelle Pince produkuje wina Tokaji Aszú tylko w dobrych rocznikach, kiedy może osiągnąć wyjątkowo dobre stężenie cukru, kwasowości i botrytis w Ich 6 puttonowym Aszú. Wino niezwykle świeże i zrównoważone: cukier i  kwasowość idealnie współgrają ze sobą. Polecamy Aszú na świąteczne obiady i kolacje jako wino deserowe, a nawet jako deser. Pelle Pince...

    249,99 zł
  • Budahazy - Tokaji Aszu 6 Puttonyos 2013

    Wino białe, słodkie, likierowe z serca Tokaju - Mad. Oddaje ono jakość doskonałego terroir oraz kunszt utalentowanego enologa – Akosa Sokolai. Puttony to wiaderka, używane do odmierzania rodzynek wrzucanych do kadzi z tzw. winem bazowym. Im więcej wiaderek (od 3 do 6), tym wino słodsze. A dlaczego rodzynek? Tokaj Aszu produkuje się z gron dotkniętych...

    259,99 zł
  • Tokaji Aszu Eszencia Szybki podgląd
    395.59 zł 459,99 zł -14%
    Hollokoi -1999 - Tokaj Aszu Eszencia 0,5l

    Najsłodszy Tokaj Aszu - deserowe białe wino węgierskie ze szczepu Furmint. Królewski prezent dla prawdziwego miłośnika tego królewskiego trunku. Aszu Esszencia to najbogatszy w cukier Tokaj Aszu, zawiera nie mniej niż 210 gramów cukru resztkowego na litr. Wino to zdobyło srebrny medal w na konkursie win Budapeszt Vinagora Botrytis 2003.

    395,59 zł 459,99 zł -14%
    Obniżka!
  • Gizella - Aszu Denes 2013

    Najwyższej jakości białe wino słodkie z Tokaju. Sławne aszu w mistrzowskim wykonaniu cenionego winiarza, jakim jest Laszlo Szilagyi. Aszu Denes to wyjątkowe, szlachetne wino deserowe z Węgier.  Zapach jest intensywny i głęboki. Wyczuwalne są tropikalne owoce, propolis i wanilia. Już przy pierwszym łyku wrażenie pełni i harmonii. Doskonały stosunek kwasów...

    539,99 zł
  • Szepsy - Tokaji Aszu 6 puttonyos 1999 Szybki podgląd
    644.14 zł 749,00 zł -14%
    Szepsy - 1999 - Tokaji Aszu 6 puttonyos

    Legenda do sześcianu, bo to i człowiek legenda i wino tokajskie najsławniejsze i w dodatku ze znakomitego rocznika. Istvan Szepsy Senior jest mistrzem winiarskiego rzemiosła i wyrocznią dla Tokaju, prawdziwym autorytetem, który wyznaczył trendy jakości i stylu dla innych producentów. Aszu z tego wybitnego rocznika już jest pięknie złożonym winem, ale...

    644,14 zł 749,00 zł -14%
    Obniżka!
Pokazuje 1 - 16 z 16 elementów