Nowe produkty

Promocje

Wina BIO

To szeroka i pojemna kategoria produktów spełniających różne wymogi rolnictwa ekologicznego. Z jednej strony można powiedzieć, że istnieje pewna moda i zapotrzebowanie na takie wina, idąca w parze z zainteresowaniem zdrową żywnością, z drugiej zaś, że to ruch oddolny i świadomy wybór wielu producentów wina. Jedno jest pewne, każdy producent, któ...

To szeroka i pojemna kategoria produktów spełniających różne wymogi rolnictwa ekologicznego. Z jednej strony można powiedzieć, że istnieje pewna moda i zapotrzebowanie na takie wina, idąca w parze z zainteresowaniem zdrową żywnością, z drugiej zaś, że to ruch oddolny i świadomy wybór wielu producentów wina. Jedno jest pewne, każdy producent, któremu nieobca jest dbałość o środowisko naturalne zainteresuje się technikami rolnictwa ekologicznego. Nie każdy tylko będzie chciał je formalizować, decydując się na pełną konwersję i trzy lata biurokratycznych i kosztownych działań.

Trzy lata to i tak za mało

Tyle jest wymagane w przepisach Unii Europejskiej, by zdobyć certyfikat i móc stosować zielony znaczek na etykietach swoich butelek. Właśnie taki „listek” który zdobi też naszą kategorię win BIO na stronie Rafa-wino. Trzy lata udokumentowanych działań w winnicy, kiedy zamiast stosować tradycyjne środki ochrony roślin i nawozy sztuczne powszechnie używane w rolnictwie konwencjonalnym zastępuje się je preparatami ekologicznymi. Są to techniki droższe i bardziej pracochłonne niz konwencjonalne, ale w zamian otrzymujemy potwierdzenie działania korzystnego dla środowiska naturalnego. Doświadczeni winiarze ekologiczni twierdzą jednak, że różnicę w jakości winogron, korzystających z naprawdę oczyszczonej i zrewitalizowanej gleby widać dopiero po około dziesięciu latach! Wino organiczne z takiej winnicy, która uprawiana jest ekologicznie od dłuższego czasu powinno nas zaskoczymś czymś więcej niż tylko znaczkiem certyfikatu “bio” na etykiecie.

Co to jest wino organiczne?

Delikatne, zrobione z wyczuciem i dbałością, niezagłuszone beczką, wyrosłe w zgodzie z naturą, zatem wierne odmianie a jeszcze wierniejsze swojemu siedlisku. Zdrowe i trwałe. Nieraz wino organiczne ujawnia swoją żywotność i trwałość po otwarciu butelki. Nie tylko może być lepsze następnego dnia po otwarciu, kiedy zdąży dobrze się napowietrzyć, ale przez kilka dni po otwarciu zachowa wigor i swoje walory. Takie jest wino organiczne. Brzmi obiecująco,ale by dość do tego sukcesu, trzeba się napracować. Nie chodzi tylko o czas na konwersję winnicy do uprawy ekologicznej. Po angielsku organic wine, wino ekologiczne, w modnym skrócie po prostu „bio”, to wino pochodzące z certyfikowanej uprawy organicznej, inaczej ekologicznej. I tu jest ta praca i wysiłek schowany. Bo o taka uprawę dbać trzeba szczególnie, z wiedzą i wyczuciem. Stosuje się naturalne nawozy do gleby. Zamiast oprysków sztucznymi środkami chemicznymi dla ochrony roślin instaluje się pułapki feromonowe na owady i stosuje preparaty ziołowe i naturalne, jak choćby znaną od wieków bordoską miksturę grzybobójczą, opartą na miedzi. Zamiast monokultury winorośli uprawia się w międzyrzędach konkurencyjne gatunki traw i kwiatów dla wzmocnienia i uodpornienia krzewów. Siłą rzeczy w winnicy organicznej pojawia się dużo owadów i ptaków, regulujących ekosystem. Winnica żyje naturalnym rytmem, trzeba tylko o nią dbać.

Co to jest wino biodynamiczne?

Wino biodynamiczne to znacząco dalszy krok w stronę ekologii, życia i pracy w zgodzie z naturą, bo oparty na założeniach filozoficznych. Wyrosły one na gruncie myśli Rudolfa Steinera, pokazującego zależność człowieka od przyrody i kosmosu. Biodynamika zakłada działania zgodne cyklem faz księżyca, współpracę z siłami natury o wydźwięku niemal magicznym, techniki bliskie homeopatii. Zakopuje się w winnicy specjalne mieszanki ziołowe w krowim rogu, dla dynamizacji gleby... Liczy się z entuzjazmem dżdżownice, oznakę zdrowej ziemi, nawożonej przez własny przychówek bydła. Można więc biodynamiki nie brać całkiem na serio, albo wręcz ją wyśmiewać, zwłaszcza, że brak dowodów naukowych zarówno na jej skuteczność jak i nieskuteczność. Jednak w praktyce, stosowanej przez rosnące grupy nieraz całkiem poważnych i ambitnych winiarzy biodynamiczna winnica rodzi wspaniałe owoce, z których powstają często wybitne wina... Subtelne i głębokie zarazem. Bywa, że zaskakujące Z reguły także we wzornictwie etykiety odnajdziemy motywy astronomiczne i przyrodnicze. Wina biodynamiczne noszą najczęściej oznaczenia różnych organizacji zrzeszających rolników biodynamików. Najbardziej znany i szanowany jest certyfikat Demeter.

Co to jest wino naturalne?

To już można powiedzieć trzeci poziom wtajemniczenia. Odnoszący się z największym szacunkiem do natury, jak można się domyślić. Tu chodzi już nie tylko o działania rolnicze korzystne dla środowiska naturalnego i sprzyjające jakości zdrowego wina, ale całkowite zaufanie mądrości matki natury. Producenci win naturalnych z zachwytem zwracają się ku źródłom antycznym, pierwotnym, kiedy to praktycznie wina powstawały samoczynnie, bez kontroli i zdobyczy naukowych technologii rozwiniętego rolnictwa i enologii. Z premedytacją używają antycznych amfor terakotowych, zapatrzeni w gruzińskie tradycje, o najdłuższej historii winiarstwa. Wino ma praktycznie powstać samo, co nazywa się naukowo nieinterwencjonizmem. Dlatego w winifikacji win naturalnych ogranicza się też użycie siarki, korzysta z pomocy dzikich drożdży, wina nie filtrując ani nie klarując. Musi obronić się swoją jakością i zdrowiem. Czasem może się coś nie udać, być na tyle nietypowe, że budzi kontrowersje. Naturalia non sunt turpia, jak stwierdza starożytne powiedzenie. Naturalne czerwone charakteryzują się zwiewnością i świeżością, białe nierzadko robione z udziałem skórek dają w efekcie treściwe i bardzo wytrawne wina pomarańczowe... To ciągle nisza, można powiedzieć świat win zaskakujących, ale zdobywa coraz więcej zwolenników.

Więcej

Wina BIO Jest 89 produktów.

na stronę
Pokazuje 1 - 24 z 89 elementów
  • Varvaglione - Promitivo Puglia 12e mezzo BIO Szybki podgląd
    40.15 zł 46,69 zł -14%
    Varvaglione - Primitivo Puglia 12e mezzo...

    Winifikacja z maceracją w kontrolowanej temperaturze 24 ° - 26 ° C Następnie krótkie leżakowanie w beczkach francuskich. W kieliszku intensywna czerwień z fioletowymi refleksami przywodzącymi na myśl świeże czerwone owoce. W bukiecie owocowe nuty porzeczek i jeżyn elegancko łączą pikantne nuty gałki muszkatołowej, lukrecji, czekolady i wanilii.  Na...

    40,15 zł 46,69 zł -14%
    Obniżka!
  • Bura - Plavac Mali 2019 BIO

    Najważniejszy szczep Dalmacji, plavac, w bardzo owocowym wydaniu. Znajduje on na pięknym i górzystym Półwyspie Peljesac znakomite warunki do pełnej dojrzałości. Organiczna uprawa winorośli, ręczny zbiór winogron. Fermentacja na drożdżach rdzennych i dojrzewanie przez cztery miesiące w stalowych kadziach. Dzięki temu plavac zachowuje świeży i lekki...

    40,99 zł
  • Bura - Rukatac 2019 BIO

    Biała lokalność ze słonecznej Dalmacji to wino ze szczepu rukatac, bardziej znanego jak marastina. Organiczna uprawa winorośli, ręczny zbiór winogron. Fermentacja na drożdżach rdzennych i dojrzewanie przez cztery miesiące w stalowych kadziach. Maceracja skórek trwała siedem dni, więc ów młodzieńczy rukatac delikatnie zbliża się do stylistyki win...

    41,99 zł
  • Lenkey - Korai Oromok Early Joys 2018 BIO

    Wino wytrawne, białe, o chronionym oznaczeniu geograficznym z Tokaju. Wino Korai Oromok Early Joys tworzą odmiany winogron Cserszegi Fűszeres, Zengő, Zenit, Zalagyöngye, Ottonel Muskotály, Sárga Muskotály, Furmint i Hárslevelű, zbierane z 8 winnic. Wino fermentowało spontanicznie w dębowych beczkach i leżakowało przez 18 miesięcy. 100% biologiczna...

    44,99 zł
  • Varvaglione - Bianco Puglia 12e mezzo BIO...

    Białe wino wytrawne z organicznej uprawy winorośli szczepów: malvasia, verdeca, chardonnay. Winifikacja z miękkim tłoczeniem. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 14 ° C Dojrzewanie w kadziach ze stali nierdzewnej. Kolor słomkowy, żółty z zielonkawymi refleksami. W nosie elegancki bukiet aromatyczny, złożony z kwiatowych nut mimozy zmieszanych z...

    46,69 zł
  • Bencze - Pinot Noir Eros 2015 Rose BIO

    Dojrzały wytrawny róż od zdolnego węgierskiego biodynamika Istvana Bencze. Ten producent z Badacsony do produkcji tego wina wykorzystał trudną w uprawie odmianę Pinot Noir. W nosie poczujemy aromaty kwiatów, wiśni, truskawek. Usta podążają za nosem dodając na finiszu przyprawowy akcent. Różowe wino premium z dobrego rocznika 2015. Wino biodynamiczne.

    46,99 zł
  • Tezza - Pinot Grigio DOC Delle Venezie BIO...

    Owoce pinot grigio zostały zebrane w sierpniu. Fermentacja w stalowych kadziach w niskich temperaturach. Następnie wino dojrzewało 3 miesiące w piwnicy.  Kolor żółtej miedzi. Zapach jest świeży i owocowy z nutą dojrzałej gruszki. Smak trwały, miękki, pikantny.Będzie pasowało do przystawek, dań na bazie ryb, do świeżego sera.  Idealna temperatura...

    46,99 zł
  • Tokaj Nobilis - Furmint BIO 2020

    Przyjemne, delikatnie wytrawne wino białe z wiodącej węgierskiej winiarni Tokaj Nobilis. Przygotowane z odmiany Furmint na bazie certyfikowanych upraw ekologicznych, które przyczyniły się do jego indywidualnego owocowego charakteru. W zapachu wina obok gruszki pojawiają się migdały i zioła. Jest delikatne i eleganckie. Długi posmak i dobra równowaga...

    49,99 zł
  • Bukolyi Marcell - Spring Riesling 2020 BIO

    Świeży, rześki "wiosenny" Riesling nadreński z obrzeża Wielkiej Góry Eged. W winie można wyczuć bardzo mały resztkowy dwutlenek węgla pochodzący z fermentacji. Partia od początku wyprodukowana z ekologicznych winogron. Zbierano je wyłącznie ręcznie i umieszczano w stalowym pojemniku do fermentacji.  Cytrusy dominują zarówno w aromacie wina, jak i w...

    49,99 zł
  • Alta Alella - Cava Mirgin Reserva Brut...

    Cava Mirgin Reserva to białe, wytrawne wino musujące z Katalonii. Barwa jasnożółta z zielonkawymi refleksami, bąbelki drobne. W nosie owoce, przede wszystkim cytrusy, ale też migdały, zaś w ustach świeże i delikatne, wyczuwalne są orzeźwiające, miło kwasowe cytrusy, jabłka, gruszki, a także nuty maślano-ciasteczkowe. Na języku dosyć lekkie, utrzymuje się...

    51,49 zł
  • Grof Degenfeld - Harslevelu BIO 2020

    Harslevelu z Tarcal w regionie Tokaj kusi zapachem dojrzałych, owocowych i lekko miodowych nut, oraz kwiatem lipy. W smaku dominują owoce południowe, co jest naprawdę ekscytujące dzięki wykończeniu z nutą grejpfruta. Niska zawartość cukru resztkowego dopełnia wino, a kwasy nadają mu równowagę. Charakteryzuje się ładnym, wymownym, okrągłym smakiem. To...

    52,99 zł
  • Collefrisio Filare d'Abruzzo BIO 2020

    Collefrisio to producent niezwykle ceniony we Włoszech , Europie, Azji i USA za wyjątkową jakość i finezję win. Owoce zbierane pod koniec września. Collefrisio Filare zachwyca mocnym, owocowym zapachem, w szczególności gruszki, brzoskwini i owoców tropikalnych. Orzeźwiający oraz długo utrzymujący się na podniebieniu smak, sprawia, że jest to propozycja...

    53,99 zł
  • Valori - Pecorino Abruzzo 2020 BIO

    Białe wytrawne wino ze szczepu Pecorino. Bestseller tej firmy. Wino to jest wysoko cenione ze względu na swoje właściwości organoleptyczne, wyróżniające się na nosie delikatnymi nutami śródziemnomorskiego zarośla, na podniebieniu ze względu na jego wyjątkową cytrusową świeżość i chrupkość. Idealny do aperitifów i świeżych letnich menu, jest idealnym...

    53,99 zł
  • Valori - Montepulciano d'Abruzzo BIO 2017

    Czerwone wytrawne wino z włoskiej Abruzji. Idealny przedstawiciel szczepu z powodu świeżości owoców i miękkości garbnika. To Montepulciano d’Abruzzo wyraża prawdziwą tradycję szczepu tej lokalnej winorośli. Nos rozwija zapachy suszonych owoców, czerwonych owoców, przypraw i minerałów, a na podniebieniu jest wyrazisty, dynamiczny i głęboki. Dojrzewa w...

    53,99 zł
  • Grof Degenfeld - Tokaj Furmint BIO,...

    WINO Furmint słusznie kojarzony jest jako odmiana tokajska. Można go spotkać także w innych regionach madziarskich, zwłaszcza nad Balatonem, ale Tokaj to numer jeden. Tam Węgrzy uprawiają furminta najwięcej, tam ma swoje najważniejsze realizacje. I to zarówno w wersjach słodkich, jak i w wytrawnych. Degenfeld Furmint to przykład właśnie wina wytrawnego....

    54,99 zł
  • Valori - Cerasuolo d'Abruzzo BIO 2020

    Różowe wytrawne wino włoskie. Cerasuolo to tradycyjne wino z Abruzji; codzienne wino otrzymywane z winogron Montepulciano fermentowane na skórkach przez krótki czas w celu wydobycia niewielkiej ilości koloru i garbników. Wino świeże, soczyste i zrównoważone.  Nos jest kwiatowy i owocowy. W smaku wyczuwalny cyklamen i granat, które są przyjemnie...

    54,99 zł
  • Grof Degenfeld - Fortissimo Late Harvest...

    Słodkie białe wino z miejscowości Tarcal w Tokaju. Wino deserowe z 80g/l cukru oraz niskim alkoholem. Blademu słomkowożółtemu kolorowi towarzyszy świeży, owocowy zapach, w którym dominuje skórka pomarańczy i gruszka. Na podniebieniu składniki pomarańczowo-gruszkowe dopełniają nuty brzoskwini. Świeże, chrupiące kwasy nadają winu idealną równowagę. Wino...

    54,99 zł
  • Bukolyi Marcell - Hars Furmint cuvee 2019 BIO

    Dziewiczy owoc własnej uprawy winorośli rodzinnej winnicy Bukolyi. Dojrzałe harslevelu, wibrujący furmint.Pełne, ale dynamiczne białe wino organiczne, które nosi znamiona zarówno ciepła, jak i wapiennego charakteru.Po półtorarocznym dojrzewaniu w butelce zamieniło się w harmonijne wino.Zbiór ręczny, delikatna obróbka, fermentacja w zbiorniku i dojrzewanie...

    54,99 zł
  • Alta Alella - PB Pansa Blanca 2019 BIO/VEGAN

    Hiszpańskie białe wino wytrawne ze szczepu Pansa Blanca (w Katalonii nazywanego Xarel-lo). Barwa bladożółta z zielonym odcieniem, w zapachu dają o sobie znać białe kwiaty, gruszka, jabłko, a także migdały, koper włoski i dojrzałe cytrusy. Na podniebieniu wino jest pełne, o sporej kwasowości, dobrze równoważonej przez wyczuwalne nuty słodyczy, owoców i...

    56,99 zł
  • Bencze - Pinot Noir Virgo 2014 BIO

    Białe, delikatnie wytrawne wino od biodynamicznego producenta z Węgier, w regionie Badacsony. Wyprodukowane z winogron Pinot Noir, z których uzyskuje się najczęściej czerwone wina – jest to więc tzw. blanc de noir. W smaku nuty owocowe, ale i waniliowe oraz maślane – to dzięki dojrzewaniu na osadzie w beczkach. Charakteryzuje się idealnie wyważoną...

    57,99 zł
  • Tokaj Nobilis - Koverszolo BIO 2018

    Węgierskie, białe wino słodkie produkowane w 100% ze starego, rzadko już uprawianego szczepu tokajskiego - Koversolo. Nos umiarkowanie intensywny, owocowy. Jest tu brzoskwinia i dojrzałe, soczyste jabłko. Usta średnio gęste, z umiarkowaną kwasowością przy 90 gramach cukru. Słodkie? Niby tak, ale jednak dobrze to gra z kwasowością. Przyjemne, delikatnie...

    58,49 zł
  • Alta Alella - GX Garnatxa negra 2020...

    Hiszpańskie czerwone wino wytrawne produkowane ze szczepu Grenache (w Katalonii zwanego Garnatxa Negra). W oku piękny kolor wiśni z fioletowymi refleksami. Nos pełen czerwonych owoców, a także delikatnie fiołkowy, zaś usta są dobrze zbudowane, pełne czerwonych owoców, z wyczuwalną, miękką tanina. Po zbiorze, grona z upraw organicznych macerują przez 15...

    58,49 zł
  • Bukolyi Marcell - Kisfiam Egri Bikaver...

    Złożony z Kékfrankos, Syrah i Pinot Noir, jest to jedyna organiczna bycza krew w regionie winiarskim Eger. Po zbiorach ręcznych, fermentacja w otwartej małej kadzi, a następnie dojrzewanie w beczkach z dębu węgierskiego przez 12 miesięcy. Pełne i skoncentrowane, oprócz ekscytującej pikantności z beczki, można poczuć mnóstwo czarnych jagód, zarówno w...

    61,99 zł
  • Kofejto - Harslevelu BIO 2018

    Naturalne wino trzymane kilka miesięcy na osadzie, w beczkach z węgierskiego dębu z Zemplén. Czytelny element utlenienia w barwie i zapachu, wino jest nieco mętne. Widać naturalną technikę i brak filtracji. Skoncentrowane zapachy kwiatowe i miodowe, typowe dla odmiany, wzbogaca mineralny akcent. Cytrusy na dalszym planie. Pewien ciężar słodyczy w zapachu...

    69,99 zł
Pokazuje 1 - 24 z 89 elementów