Tbilvino - o producencie wina

Winnica
Obok Marani Tbilvino jest najszerzej rozpoznawalną i jedną z najbardziej cenionych gruzińskich winiarni na światowym rynku. Są też przy okazji jednym z największych producentów w kraju. Lata ciężkiej pracy, łączenie nowych, innowacyjnych technologii, i równocześnie wierność winiarskiej tradycji kraju i regionu (Kachetia), sprawiają, że od lat ich wina cieszą się tylko uznaniem konsumentów, ale i są nagradzane w międzynarodowych konkursach, m.in. Decanter London, Mondial, Berlin Wine Trophy czy IWSC.
Szczepy
Kluczowymi szczepami dla winnicy są Saperavi, Kisi i Mtsvane, uprawy obejmują jednak także nasadzenie szczepów takich jak: Rkatsiteli, Tsolikauri, Ojaleshi, Aleksandrouli i Mujuretuli. Obecnie firma wypuszcza na rynek aż 29 różnych rodzajów win, a roczna produkcja sięga 7,500,000 butelek.
Historia
Historia Tbilvino sięga 1962r., na ów czas będąc największa winiarnią w Gruzji. Skala i jakość produkcji szybko zaowocowały, a firma zajęła istotne miejsce na rynku i międzynarodowym. Duży przełom nastąpił po 1999r., czyli od czasu, gdy nad firmą pieczę objęli bracia Zurab i Giorgi Margvelashvili. Postawili na nowoczesną technologię, większa różnorodność produkcji oraz rozbudowę winnic.
Klimat / Gleba
W zależności od umiejscowienia nasadzeń, firma ma łącznie kilka plantacji, znajdziemy i różnorodne terroir. W Kvareli są to gleby aluwialne, zawierające specyficzny piasek duruhi, a zbocza mają południowo-wschodnią wystawę, w Vachnadziani zbocza mają północno-wschodnią ekspozycję, gleba jest pomarszczona i zawiera dużą ilość kamieni, natomiast w Shashian dominują gleby brunatne. Wszystko to sprawia, że na obszarze ponad 200 hektarów powstają bardzo zróżnicowane wina, nawet jeśli produkowane są z tych samych szczepów.
1962
butelek rocznie
Gruzja
Saperavi
uprawy latorości winnej