Weninger - o producencie wina

manufacturer-picture

Winnica

Burgenland, gdzie znajdziemy Weingut Franz Weninger, to jak i inne pograniczne regiony niebywały buzujący tygiel, miejsce przenikania się kultur, różnych tradycji i narodowości. Co ciekawe w takich miejscach zwykle powstają również bardzo ciekawe wina, a ten producent jest tego doskonałym przykładem.
 

Szczepy

Producent posiada winnice zarówno w Burgenlandzie (Austria) jak i po drugiej stronie granicy, w regionie Sopron (Węgry). Łącznie jest to około 50 ha upraw, wśród których dominuje czerwona odmiana Blaufränkisch, na Węgrzech znana jako Kékfrankos. Oprócz tego Franz posiada nasadzenia Zweigelta, St. Laurenta, Merlota, Pinot Noir po stronie austriackiej oraz Merlota, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc na Węgrzech. Białe wina pozostają w mniejszości i powstają z niewielkich ilości Pinot Blanc, Welschriesling oraz Sauvignon Blanc. 

Historia

W 1992r. ojciec Franza (noszący zresztą to samo imię) przejął rodzinną winiarnię w Horitschon i postanowił przestawić ją na tory produkcji jakościowych win. Pomysł okazał się sukcesem, bo w 1996r. otrzymał prestiżową nagrodzę winiarza roku magazynu Falstaff. Rok później zdecydowano o zakupie winnic na Węgrzech, w miasteczku Balf niedaleko Sopronu. W 2005r. jako pierwszy producent w Mittelburgenlandzie zdecydował o organicznej konwersji swoich upraw. W 2012r. przekazał odpowiedzialność za firmę swojemu synowi Franzowi Reinhardowi, który już wcześniej (od 2002 roku) odpowiadał za węgierską gałąź rodzinnego biznesu.

Klimat / Gleba

Mittelburgenland i okolice Sopronu dzielą podobne uwarunkowania klimatyczno-geologiczne. Teren jest stosunkowo płaski i wystawiony na ciepłe powietrze napływające tutaj znad Kotliny Panońskiej, a opady niezbyt duże. Jednak tutejsza dość ciężka, gliniasta gleba dobrze magazynuje wodę, co pozwala winoroślom przetrwać nawet bardziej suche okresy roku. Taki mikroklimat to idealne warunki dla produkcji mocno zbudowanych, czerwonych win.   

rok założenia
1982
spec-icon
200,000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Austria
spec-icon
wiodący szczep
Blaufränkisch
spec-icon
50ha
uprawy latorości winnej
spec-icon

Weninger Gneisz es Csillam 2016 BIO
  • Blaufränkisch
  • Austria
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawny Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Blaufränkisch, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc Region: Burgenland
61,99 zł
Weninger Rotburger 2017 BIO
  • Zweigelt
  • Austria
  • Wytrawne
Wina z Austrii

Weninger - Rotburger 2017 BIO

15535
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Zweigelt (Rotburger) Region: Burgenland
71,99 zł
Weninger Ponzichter  BIO
  • Pinot Noir
  • Austria
  • Wytrawne
Wina z Austrii

Weninger - Ponzichter BIO

15536
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Pinot Noir, Zweigelt Region: Sopron
76,99 zł
Weninger Feherburgundi 2016 BIO
  • Pinot Blanc
  • Austria
  • Wytrawne
Wina z Austrii

Weninger - Feherburgundi 2016 BIO

15534
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Pinot Blanc Region: Sopron
86,99 zł