Kofejto Pince BIO - o producencie wina

manufacturer-picture

Nazwa winiarni oznacza „kamieniołom”, co doskonale oddaje charakter miejsca, z którego pochodzą wina i nawiązuje też do rzeczywistego kamieniołomu, który kiedyś znajdował się nieopodal winnic.

Winnica

Wydawałoby się, że w obecnych czasach takie projekty jak Kőfejtő nie mogą się udać. Gdy w Somló w siłę rośnie jedna duża winiarnia, pojawiają się na szczęście tacy winiarze jak Péter Tóth, który posiadając niemal mikroskopijny areał postanawia zająć się produkcją wina. Trzeba im kibicować. 

Szczepy

Samo Somló to kieszonkowa apelacja, obejmująca zaledwie 580 ha winnic. Péter posiada na własność 1 ha w zachodniej części masywu, ale dodatkowe 3 ha udało mu się wydzierżawić. Wśród nich są też działki na Ság, bliźniaczym wzniesieniu położonym kilkanaście kilometrów na północny-zachód od bardziej znanego Somló. Winiarz uprawia cztery najpopularniejsze w regionie odmiany, a więc Furmint, Hárslevelű, Olaszrizlingz i Juhfark, ale jako jeden z niewielu producentów ma w swojej ofercie również wino czerwone stanowiące kupaż Cabernet Sauvignon i Syrah. 

Historia

Rodzina Pétera ma całkiem bogate tradycje winiarskie na Somló, ale dopiero gdy w 2008r. on sam przejął rodzinną działkę, projekt nabrał nowej energii. Pierwsze wina zostały zabutelkowane w 2011r., a po kilku latach wykrystalizował się styl winiarza. Z jednej strony pozostaje on wierny wulkanicznemu charakterowi Somló, tej niepodrabialnej mineralności i strukturze, jaką mają tutejsze wina, ale w przeciwieństwie do wielu miejscowych producentów potrafi ja też wygładzić, sprawić by cieszyły nas już za młodu i nie potrzebowały długiego dojrzewania w butelkach.

Klimat / Gleba

Wyrastający pośród równego terenu wierzchołek Somló nie pozostawia wątpliwości, że mamy do czynienia z wygasłym wulkanem. To zaś w oczywisty sposób przenosi się na miejscowe terroir, gdyż winorośle rosną tutaj na podlegającej erozji bazaltowej glebie mającej oczywiście pochodzenie wulkaniczne. Przekłada się to na wyraźną mineralność i mocną kwasowość wyczuwalną w winach z Somló. 

rok założenia
2002
spec-icon
11,000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Węgry
spec-icon
wiodący szczep
Juhfark
spec-icon
4ha
uprawy latorości winnej
spec-icon

Kofejto - Cuvee 2017
  • Olaszrizling
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Kofejto - Cuvee BIO 2017,2018

15503
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: Olaszrizling, Juhfark, Furmint, Harslevelu Region: Somlo
67,99 zł
Kofejto - Harszlevelu 2018
  • Harslevelu
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Kofejto - Harslevelu BIO 2020

15506
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 11% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: Harszlevelu Region: Somlo
74,99 zł
Kofejto - Juhfark 2017
  • Juhfark
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Kofejto - Juhfark BIO 2021

15504
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: Juhfark Region: Somlo
78,99 zł
Kofejto - Furmint 2018
  • Furmint
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Kofejto - Furmint BIO 2021

15505
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: Furmint Region: Somlo
78,99 zł
Kofejto - Olaszrizling 2018
  • Olaszrizling
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: Olaszrizling Region: Somlo
78,99 zł
Kofejto - Voros 2017
  • Syrah
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Kofejto - Voros BIO 2017,2019

15509
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 14-16 °C Produkowane ze szczepu: Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot Region: Somlo
87,99 zł