Wina Dolina Rodanu (Francja)

Domaine du Pere Caboche – Le Petit Caboche Rouge 2019
  • Syrah
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 14,5%, 13,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Caladoc, Marselan, Syrah, Egiodola Region: Dolina Vaucluse
56,99 zł
Domaine du Pere Caboche – Le Petit Caboche Blanc 2019
  • Sauvignon Blanc
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Sauvignon Blanc Region: Vaucluse
59,99 zł
Domaine De Lambisque
  • Grenache
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 75% Grenache, 15% Cinsault,5% Carignan, 5% Syrah Region: Dolina Rodanu
67,99 zł

Dolina Rodanu to drugi – po Bordeaux – region winiarski Francji ze względu na ilość produkowanego wina. Znajduje się on – jak sama nazwa wskazuje – w dolinie rzeki Rodan i rozciąga się od Lyonu po Awinion.

Spośród wszystkich regionów winiarskich Francji Dolina Rodanu ma historię najdłuższą. Już w roku 71 n.e. Pliniusz Starszy podkreślał jakość win pochodzących z okolic Vienne i Hermitage. Zniszczone po najazdach barbarzyńców winnice odradzać zaczęły się w wiekach średnich, za sprawą zakonników, początkowo potrzebujących wina dla celów liturgicznych, później widzących w handlu winem ważny element finansowej niezależności Kościoła. Od siedemnastego wieku winiarze znad Rodanu jako jedni z pierwszych zaczęli oznaczać swoje terroir, wypalając...

Czytaj więcej

Dolina Rodanu to drugi – po Bordeaux – region winiarski Francji ze względu na ilość produkowanego wina. Znajduje się on – jak sama nazwa wskazuje – w dolinie rzeki Rodan i rozciąga się od Lyonu po Awinion.

Spośród wszystkich regionów winiarskich Francji Dolina Rodanu ma historię najdłuższą. Już w roku 71 n.e. Pliniusz Starszy podkreślał jakość win pochodzących z okolic Vienne i Hermitage. Zniszczone po najazdach barbarzyńców winnice odradzać zaczęły się w wiekach średnich, za sprawą zakonników, początkowo potrzebujących wina dla celów liturgicznych, później widzących w handlu winem ważny element finansowej niezależności Kościoła. Od siedemnastego wieku winiarze znad Rodanu jako jedni z pierwszych zaczęli oznaczać swoje terroir, wypalając na beczkach z winem skrót CdR czyli Côtes du Rhône. Obecnie winnice Doliny Rodanu zajmują prawie 71 tys. ha, na których gospodaruje 5 tys. producentów. Wytwarzają oni 2,9 mln hektolitrów wina, czyli około 390 mln butelek, przy czym 80% całej produkcji stanowią wina czerwone. Wina różowe to 14% i reszta, czyli 6%, to białe wina. Butelki z Rodanu od ładnych paru lat należą do czołówki win francuskich jeśli chodzi o relację ceny do jakości.

Podział regionu:

Północny Rodan to część pomiędzy Vienne a Valence; główne szczepy tu uprawiane to Syrah (czerwone) i Viognier (białe); dominują tu łupki, granity i skały gnejsowe; klimat kontynentalny, czyli gorące lata i chłodne zimy – w takim klimacie świetnie sprawdza się Syrah.

Południowy Rodan to część pomiędzy Montélimar a Awinionem; główne czerwone szczepy to Grenache, Cinsault, Mourvedre i Carignan, a białe to Clairette. Dominują tu gleby gliniasto-wapienne, grona dojrzewają później. Klimat śródziemnomorski, czyli gorące suche lata i deszczowe zimy, idealny dla Grenache i Mourvedre, które bardzo lubią ciepło.

Podstawową apelacją południa Rodanu jest Cotes du Rhone. Zajmuje ona połowę powierzchni wszystkich winnic Rodanu. Stamtąd właśnie pochodzi bardzo lubiane przez klientów Rafa-Wino, Domaine de Lambisque

Na południu Rodanu, znajduje się także rodzinna winnica z długimi tradycjami Domaine du Pere Caboche, której wina od niedawna powiększyły ofertę Rafa Wino.

Pokaż mniej