Disznoko - o producencie wina

manufacturer-picture

Jedna z największych i najsłynniejszych posiadłości winiarskich w Tokaju. Winiarnia, której nazwa oznacza Świńską skałę, znajduje się w Mezőzombor i składa się z jednej, wielkiej parceli, położonej w kilku świetnych stanowiskach. Wina Disznoko święcą triumfy na corocznej Wielkiej Tokajskiej aukcji.

Winnica

Po upadku komunizmu legenda tokajskich win jak magnes zaczęła przyciągać zagraniczny kapitał. Jedną z takich inwestycji jest Disznókő, której właścicielem jest francuski gigant AXA Millésimes. Powstaje tutaj pełna gama tokajskich win, od wytrawnych po słodkie, ale producent słynie przede wszystkim ze swoich wybitnych aszú, znajdujących się w czołówce regionu. 

Szczepy

Disznókő posiada ok. 100 ha winnic. Wiodącą rolę zajmuje rzecz jasna Furmint, który odpowiada za 61 ha upraw, Hárslevelű zajmuje 23 ha, a trzecie miejsce należy do mniej popularnej odmiany Zeta (15 ha). Producent posiada parcele na takich słynnych siedliskach jak Kapi, Dorgó czy Hangács. 

Historia

Francja jest jednym z niewielu krajów, gdzie słodkie wina były szeroko produkowane od dekad (patrz Sauternes, czy Loara), stąd nie powinno dziwić, że tamtejsi inwestorzy dostrzegli w latach 90-tych potencjał w Tokaju. Podnoszące się po komunistycznej zapaści węgierskie winiarstwo potrzebowało zaś zastrzyka gotówki. Disznókő powstało w 1992r., a nowoczesna winiarnia została wybudowana w Mezőzombor, bezpośrednio na południe od Mád. Szybko awansowała ona do ścisłej czołówki regionu, głównie za sprawą świeżych, owocowych słodkich win, tak różnych od utlenionego stylu, z którym wina tokajskie były kojarzone. Do dzisiaj zarządzający winiarnią László Mészáros swoją główną uwagę skupia na Szamorodnich i Aszú, uważając je za skarb regionu i wina, które mogą rozsławić Tokaj na świecie.

Klimat / Gleba

Wiele można by pisać o tokajskim terroir, ale najważniejsze są dwa aspekty. Z jednej strony mamy tu wulkaniczne gleby (patrząc na Górę Tokajską nietrudno zidentyfikować, że to wygasły wulkan, podobne pochodzenie mają zresztą całe Góry Zemplińskie), co przekłada się na charakter win – mocną, mineralną strukturę. Z drugiej strony rozlewiska rzek Bodrog i Tisza (Cisa) odpowiadają za wilgoć i jesienne mgły, wspierające powstawanie na winogronach szlachetnej pleśni, bez której nie byłoby win aszú, największej miejscowej gwiazdy.

rok założenia
1992
spec-icon
300,000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Węgry
spec-icon
wiodący szczep
Furmint
spec-icon
100ha
uprawy latorości winnej
spec-icon

Disznoko - Lajosok-Dulo Furmint 2017
  • Furmint
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia:Węgry Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania:10-12°C Produkowane ze szczepu: Furmint Region: Tokaj 
155,99 zł
Disznoko - Tokaj Harslewelu Valogatas 2017
  • Harslevelu
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia:Węgry Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania:10-12°C Produkowane ze szczepu: Harslevelu Region: Tokaj 
208,49 zł