Andeluna - o producencie wina

Duży projekt z argentyńskiej Mendozy w Ameryce Południowej wyspecjalizowany w winach z szczepu Malbec. Ten podstawowy szczep Argentyny to także nasza wizytówka tej winiarni.
Winnica
Bodega Andeluna to nowoczesna i dysponująca sporym areałem (80ha) winnica, ulokowana w dolinie Uco, w regionie Gualtallary (prowincja: Mendoza), jednej z najbardziej prestiżowych i cenionych lokacji w całym kraju. Położone u stóp Andów parcele rodzinnej plantacji od prawie dwóch dekad rodzą owoce, z których powstają doceniane na całym świecie wina. Nazwa winnicy również pozostaje nie bez znaczenia. Andeluna to połączenie słów “Ande” - od dominującego w krajobrazie pasma górskiego i “Luna”, co oznacza księżyc, którego tarczę często widać na nocnym niebie. Ich wina, co potwierdzamy, to połączenie pasji, magii winifikacji oraz specyficznego terroir. Nic tylko próbować!
Szczepy
W uprawie dominują klasyczne dla argentyńskiego winiarstwa szczepy, takiej jak Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon i Chardonnay. Dość skromne plony, jakie udaje się uzyskać w surowym, górskim klimacie, sprawiają, że tutejsi winiarze stawiają nie na skalę produkcji, choć ta robi wrażenie - 2.3 miliona litrów rocznie! - ale jej jakość. Powstają tu wina dobrze zbudowane, skoncentrowane, bardzo solidne.
Historia
Historia winnicy sięga roku 2003r., kiedy to pochodzący z USA Ward Lay i rodzina Reina Rutini połączyli siły i zakupili tutejsze parcele. Od 2011r. plantacja znajduje się w rękach rodziny Barale, znanych argentyńskich przedsiębiorców, którzy mocno inwestowali w rozwój winnicy, co dało bardzo dobre efekty, w postaci wzrostu produktywności i jakości wytwarzanych tu trunków. Dziś Bodega Andeluna produkuje ponad 2 miliony litrów wina rocznie, a ich etykiety znajdziemy w ponad 30 krajach na całym świecie.
Klimat / Gleba
Specyficzne terroir, charakterystyczne dla tego regionu o wysokości 900-1300 m.n.p.m. cechuje się sporymi dobowymi różnicami temperatur, bardzo intensywnym, dziennym nasłonecznieniem i stosunkowo niewielkimi opadami. Gleba w regionie Gualtallary, to w większości mocno zmineralizowane wapienie. Kamienne podłoże zapewnia dobry drenaż, a wiadomo, że im winorośli “gorzej”, tym lepsze rodzi owoce.
2003
butelek rocznie
Argentyna
Malbec
uprawy latorości winnej