Valori Vini Organic/BIO - o producencie wina

Winnica
Valori to nowoczesna winnica, położona w jednym z najlepszych terenów winiarskich Abruzji. Rozpościerająca się na ponad 12ha zielonych wzgórzach Teramo winnica zarządzana jest przez Luigi Valori, człowieka o wielu zainteresowaniach i silnej pasji do wina. Misją firmy jest promocja oraz inwestycja w innowacyjne rolnictwo ekologiczne. Winnica posiada certyfikat ekologiczny. Wszystkie produkty Valori to część marki Gianni's Selection, linii dystrybucyjnej stworzonej przez Gianni Masciarelli w ramach Masciarelli Tenute Agricole.
Szczepy
Winnica Valori produkuje oryginalne wina, będące wynikiem naturalnej relacji między roślinami, człowiekiem i terytorium. Dominującym szczepem winnicy Luigiego jest Montepulciano d’Abruzzo dające wina idealnie oddające prawdziwy charakter tej rodzimej winorośli. Wyróżnia się świeżością owoców i miękkością garbnika. W portfolio winnicy znajduje się również zachwycające cytrusową świeżość i chrupkością Pecorino, delikatnie kwiatowe Trebiano oraz znakomity soczysty i aksamitny Merlot.
Historia
Winnica Valori Vini założona została przez Luigiego Valori w 1996r. Były zawodowy piłkarz (występował w Serie A w drużynie Ascoli Calcio), pomimo ścisłej diety narzuconej przez sport, kultywował pasję do jedzenia, dzięki czemu odkrył świat wina jeszcze jako młody (ale pełnoletni!) zawodnik. Częste podróże do Francji sprawiły, że poznał francuską kulturę picia wina odkrywając tym samym Merlota - jedną ze swoich ulubionych winorośli. Po przejściu na emeryturę w 1983r., poświęcił się całkowicie zgłębianiu wiedzy o winie oraz winnicy, rozpoczynając tym samym swoją winiarską przygodę. W 1996r. nabył swoją pierwszą winnicę w Sant’Omero. Dziś właśnie winnica produkuje ok. 120tys. butelek rocznie (5 etykiet, w tym świeżych win i rezerw zdominowanych przez rodzime odmiany Abruzzo).
Klimat / Gleba
Winnica Valori znajduje się kilka kilometrów od morza, otoczona nadmorskim klimatem i śródziemnomorską makią. Luigi Valori zajmuje się uprawą małych winnic, charakteryzujących się ekspozycją południowo-wschodnią, a ich wysokość waha się między 160 a 300 m n.p.m. Na średnio piaszczystych glebach, ubogich w składniki odżywcze, ale bogatych w minerały, rosną winogrona doskonałe jakościowo, których dojrzałość fenolowa jest maksymalna.
1996
butelek rocznie
Włochy
Montepulciano
uprawy latorości winnej