Tezza - Brolo Delle Giare - Ripasso Valpolicella Superiore
Tezza - Brolo Delle Giare - Ripasso Valpolicella Superiore

Tezza - Valpolicella Ripasso Brolo delle Giare 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Veneto
Szczep
Corvina
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
15%
Temperatura podawania
16-18 °C

162,99 zł

Opis

 
Valpolicella Ripasso Brolo delle Giare to włoskie czerwone wino wytrawne z uprawy organicznej. Produkowane w regionie Veneto, w apelacji Valpolicella, której częścią jest obszar Valpantena. Ripasso to metoda dodawania do skończonego wina Classico lub Superiore nieprzefermentowanych wytłoków z Amarone lub Recioto. Po połączeniu ich następuje krótka "wtórna fermentacja" wzmacniająca strukturę wina "bazowego". W ten sposób otrzymujemy wino z cechami zarówno Classico, jak i Superiore oraz charakterystyką Amarone. Ripasso od producenta Tezza przejawia sobą właśnie wszystkie te cechy - suszony, rodzynkowy nos i przyprawy (oregano). Usta delikatnie goryczkowe, ze zbalansowaną taniną i słodko-gorzką wiśnią. Wino leżakowało 24 miesięcy w beczkach, a następnie 6 miesięcy w butelkach.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Tezza

Winnica

Valpantena to przepiękna, malownicza dolina położona w pobliżu Jeziora Garda. Greckie znaczenie słowa Valpantena to ,,Dolina Bogów", jednak w pobliskiej Weronie jest określana mianem ,,Doliny wszystkich win''. Na terytorium Valpantena rozciąga się 28 hektarowa rodzinna winnica Tezza, obejmując swoim zasięgiem trzy urokliwe miejscowości: Sezano, Poiano i Nesente. 

Szczepy

Winnica Tezza stawia głównie na trzy rodzime, czerwone szczepy. Są to: Corvina, Oseleta i Rondinella. Stanowią one bazę dla produkcji wyśmienitych Amarone i Ripasso. Nazwy odmian wywodzą się od ptaków pojawiających się w winnicach. Corvinie, przypisano nazwę od czarnego ptaka Corvo (wrona). Głęboki kolor Corviny przypomina czarne ubarwienie piór tego ptaka, podczas gdy niebieskie barwy winogron Rondinella odnoszą się do niebieskiego upierzenia jaskółki (rondini). Oseleta, zaczerpnięto z lokalnego słowa oznaczającego „małego ptaka”, gdyż to winogrono jest bardzo lubiane przez ptactwo. Jak cytują różne starożytne źródła rzymskie, owoce winorośli z Valpanteny używano do produkcji słynnego wina Rhaetic. Głównym białym szczepem u Tezzy jest Pinot Grigio

Historia

Winnica Tezza została założona w 1960r. Rodzina Tezza jest od trzech pokoleń zakorzeniona w tradycjach winiarskich regionów Valpolicella i Valpantena. Obecnie winnicą zarządzają trzej kuzynowie: Vanio, Flavio i Federico. Każdy z nich pełni inną rolę w rodzinnej firmie. Winnica, przetwórstwo, handel oraz marketing traktowane są jako osobne branże. W 1998r. zrezygnowano ze środków ochrony roślin i sztucznych nawozów, dążąc do uprawy organicznej. Działania ekologiczne zwieńczone zostały unijnym certyfikatem bio. Każdy etap produkcji wina ma miejsce w winnicy umożliwiając kontrolę jakości. Zaczynając od zasadzenia winorośli, ich pielęgnacji, zbiorów, produkcji wina, a kończąc na butelkowaniu.

Klimat / Gleba

Winnica Tezza uprawia winorośl na bogatych w wapń glebach żwirowych Valpanteny. Charakterystyczną cechą lokalnego mikroklimatu jest niska wilgotność oraz świetna wentylacja zapewniana przez fenowe wiatry spływające z Alp. To wyjątkowe miejsce jest źródłem zrównoważonych win o solidnej budowie oraz delikatnych i miękkich taninach. 

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również