Cava Mirgin Rose Reserva to różowe musujące wino wykonane metodą szampańską. Powstała z winogron mataro, rosnących na organicznych uprawach w Katalonii. Owoce zbierane są ręcznie i przez krótki czas macerowane ze skórkami, aby uzyskać piękny, jasnoróżowy kolor.
Aromat pełen owoców, szczególnie truskawek i wiśni, wyczuwalne są także akcenty chleba. Na podniebieniu wytrawne, lekkie i orzeźwiające, przywodzące na myśl czarowne owoce, z delikatnymi, ale trwałymi bąbelkami i lekką mineralnością. Finisz przyjemny, choć niezbyt długi.
Delikatnie tłoczony moszcz fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej na osadzie przez minimum 15 miesięcy.
Wino organiczne. Wino wegańskie.
Wino w ocenie specjalistów:
“Zywe owoce, żadne tam landrynkowe podróbki, kuszą. Poziomki i maliny są jednak zamknięte w stylistyce brut, a więc wytrawnej, co dodaje elegancji. Zaskakująco dobre”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus