JSC - Saperavi Qvevri Zobacz większe

Shavi Jikhvi - Saperavi Qvevri

Nowy produkt

  • Objętość: 750ml
  • Smak: Wytrawne
  • Kolor: Czerwone
  • Kraj pochodzenia: Gruzja 
  • Zawartość alkoholu: 13%
  • Temperatura podawania: 16-18 °C
  • Produkowane ze szczepu: Saperavi
  • Region: Kachetia, Georgia

Więcej szczegółów

Opis

RegionKachetia
SzczepSaperavi
KolorCzerwone
SmakWytrawne
Objętość750ml
Kraj pochodzeniaGruzja
Zawartość alkoholu13%
Temperatura podawania16-18 °C

Więcej informacji

Wino przez 6 miesięcy dojrzewało w Tonamphore (Qvevri)- (tradycyjnym naczyniu gruzińskim do produkcji wina), a następnie 3 miesiące w dębowych beczkach.

Czerwone, wytrawne wino przygotowane tradycyjną metodą z późnego zbioru ręcznej selekcji. Wyrównany smak z wyczuwalnymi nutami śliwkowymi, mineralnymi i dębowymi.

Dla Gruzinów wino ze szczepu Saperavi, to prawdziwy eliksir życia: zbawienne dla serca i duszy! Gruzini są przekonani, że jest źródłem kaukaskiej długowieczności.

Wino zdobyło medal: Złoto - Mundus Vini 2015.

Bardzo charakterystycznym zjawiskiem dla gruzińskiej kultury winiarskiej jest przygotowywanie wina w qvevri.

Qvevri to gliniane amfory, o pojemności nawet 5000 litrów, do których wlewa się moszcz winny. Następnie zakopuje się je w ziemi na okres kilku miesięcy. Na powierzchnię wystaje jedynie ceramiczny korek, zamykający qvevri. W amforach wino nabiera oryginalnego, mineralnego smaku i aromatu, takich samych jak przed tysiącami lat. Sfermentowany sok winogronowy może być później przelewany do beczek z dębu kaukaskiego, aby nabrał specyficznego bukietu tanin dębowych, albo wprost do butelek. W dowód uznania dla tej specyficznej techniki produkcji wina, 2013 roku UNESCO wpisało qvevri na listę światowego, niematerialnego dziedzictwa kultury.

18 innych produktów w tej samej kategorii: