JSC - Rkatsiteli Qvevri Zobacz większe

Shavi Jikhvi - Rkatsiteli Qvevri

Nowy produkt

  • Objętość: 750ml
  • Smak: Wytrawne
  • Kolor: Białe
  • Kraj pochodzenia: Gruzja 
  • Zawartość alkoholu: 12,5%
  • Temperatura podawania: 10-12 °C
  • Produkowane ze szczepu: Rkatsiteli
  • Region: Kachetia, Georgia

Więcej szczegółów

Opis

RegionKachetia
SzczepRkatsiteli
KolorBiałe
SmakWytrawne
Objętość750ml
Kraj pochodzeniaGruzja
Zawartość alkoholu12,5%
Temperatura podawania10-12 °C

Więcej informacji

Wino białe, wytrawne przygotowane tradycyjną metodą z późnego zbioru ręcznej selekcji ze szczepu Rkatsiteli. Odmiana Rkatsiteli należy do najstarszych w Gruzji. Archeolodzy znajdowali jej ziarna w glinianych kadziach na wino sprzed 5.000 lat. Starzone przez 6 miesięcy w Kvewri, a następnie w beczkach dębowych przez okres 8 miesięcy. Dzięki temu nabiera delikatnych tanin oraz nut mineralnych. Posiada piękną, żółtozłotą barwę, oraz delikatny aromat ziół i owoców. W smaku wyczuwalna lekka, naturalna słodycz, a także jabłko i żółta śliwka.

Bardzo charakterystycznym zjawiskiem dla gruzińskiej kultury winiarskiej jest przygotowywanie wina w qvevri. Qvevri to gliniane amfory, o pojemności nawet 5000 litrów, do których wlewa się moszcz winny. Następnie zakopuje się je w ziemi na okres kilku miesięcy. Na powierzchnię wystaje jedynie ceramiczny korek, zamykający qvevri. W amforach wino nabiera oryginalnego, mineralnego smaku i aromatu, takich samych jak przed tysiącami lat. Sfermentowany sok winogronowy może być później przelewany do beczek z dębu kaukaskiego, aby nabrał specyficznego bukietu tanin dębowych,albo wprost do butelek.

W dowód uznania dla tej specyficznej techniki produkcji wina, 2013 roku UNESCO wpisało qvevri na listę światowego, niematerialnego dziedzictwa kultury.

21 innych produktów w tej samej kategorii: