Dolcetto 'Montagrillo'
Dolcetto 'Montagrillo'

Claudio Alario - Dolcetto Montagrillo 2019,2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Piemont
Szczep
Dolcetto
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

99,99 zł

Opis

DOSTĘPNE 3 BUTEKI!

Montagrillo to włoskie czerwone wino wytrawne wyprodukowane w Piemoncie z odmiany dolcetto z 30-letnich krzewów.

Wino jest świeże i ma jasny, rubinowy kolor. W zapachu można wyczuć intensywny zapach kwiatów i jagód. Na podniebieniu czuć orzeźwiający smak czerwonych owoców i wysoką kwasowość. Finisz średniej długości z niskimi taninami.

Wino sprawdzi się zarówno przy przystawkach, jak i daniach głównych. Dobrze komponuje się z makaronami, warzywami oraz sałatami.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Claudio Alario

Rodzinny projekt Ojca - Cladio i Syna - Mateo, specjalizujących się w Dolecetto i Barolo. Powstała w 1900 roku w Diano d’Alba, niewielkiej wiosce położonej na zielonych wzgórzach Piemontu.

Winnica

Claudio Alario to mała rodzinna winnica, jedna z najciekawszych winnic prowincji Cuneo. Powstała w 1900 roku w Diano d’Alba, niewielkiej wiosce położonej na zielonych wzgórzach Piemontu. Rodzina Alario od trzech pokoleń zajmuje się uprawą i pielęgnacją winorośli. Obecnie winnicą zarządza Claudio i jego syn Matteo. Ich winnice położone są w malowniczej apelacji Langhe, w trzech małych miejscowościach i liczą od 20 do 50 lat. Filozofia rodziny Alario ma na celu ciągłe doskonalenie się, tak aby osiągnąć coraz wyższą jakość wina. Ciekawość, chęć wdrażania innowacji oraz szacunek dla tradycji to cechy, które można znaleźć w wytwarzanych przez nich winach. 

Szczepy

Winnica Claudio Alario stawia na wina czerwone i tylko klasyki Langhe. Dominującym szczepem jest niewątpliwie świeże i tradycyjne Dolcetto, zaraz po nim ważne jest Nebbiolo dające między innymi trwałe i charakterne Barolo, a dalej wyróżniająca się znakomitą ekspresją Barbera. Wina powstałe z tych szczepów, zawsze dają ogromną satysfakcję i za każdym razem zaskakują. 

Historia

Winnica Claudio Alario założono w 1900r. Przez trzy pokolenia rodzina Alario pielęgnowała i uprawiała winorośl oraz sprzedawała winogrona. Dzięki Claudio Alario rozpoczęto pracować nad winifikacją oraz butelkowaniem wina. W 1988r. młody i ambitny producent, wykorzystując wiedzę uzyskaną w Istituto Superiore di Agraria, a także zbierając doświadczenie w innych winnicach, zapoczątkował produkcję wina. Początkowo było to jedynie Dolcetto, następnie zaczęto produkować Nebbiolo i Barbera, a w 1995r. do produkcji dołączono Barolo.

Klimat / Gleba

Gleby i szczególny mikroklimat (małe opady, duża różnica temperatur) na obszarach, gdzie położona jest winnica Claudio Alario dają harmonijne wina. Wina bardzo dobrze się starzeją, a równocześnie są przyjemne i wyraziste po kilku latach od sprzedaży. Winnice, na których uprawia się szczepy Barbera i Nebbiolo, zakłada się na stokach południowych, lepiej nasłonecznionych, natomiast Dolcetto na chłodniejszych. Winorośle hodowane się głównie tradycyjną metodą guyot (poziomy sznur winorośli – krzew rozpina się na rusztowaniach) na glebach gliniastych i wapiennych, co daje życie produkcji ponad czterdziestu pięciu tysięcy butelek. Od 2015r. właściciele winnicy zrezygnowali z produktów syntetycznych i pielenia oraz zaczęli promować niskie plony w winnicy, aby zagwarantować tym samym jakość i autentyczność swoich win.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również