Ciemnoczerwony, żywy kolor. Nieco dziki, zielny nos z nutami rabarbaru, lukrecji, piernika, jeżyny i skóry. W ustach wytrawne, bardzo krągłe, aksamitne i rozkoszne. Kremowe, owocowe nuty przypominające wiśniowy flan. Owoc stuletnich krzewów winorośli, porastających zbocza na sporej wysokości, oraz śródziemnomorskiej gleby francuskiej Langwedocji.
Winifikacja: ręczny zbiór, około 14 dni maceracji, kontrolowanej przez codzienne degustacje próbek, wreszcie fermentacja w beczkach o pojemności 225 litrów. Złożone starzenie wina: 60% dojrzewa przez 9 miesięcy w dębowych beczkach (30% beczki z nowego dębu, 40% jednorocznych beczek, 30% dwuletnich ), zaś 40% - w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Carignan jest odmianą doskonałą dla potrzeb suchego, gorącego klimatu,w którym daje eleganckie i pełne harmonii wina.
Doskonałe do makaronów, wołowiny i cielęciny.
Nagrody:
- Anivin 2017: srebrny medal
- Decanter 2017: srebrny medal
- WSC 2017: srebrny medal