Lista produktów producenta:  Ivan Buhač

Ivan Buhač wytwarza wina od roku 1998. Obecnie w rękach jego rodziny znajduje się 20 hektarów winnic, na których uprawia siedem odmian. Graševina jest główną z nich - stanowi 60% produkcji, zaś Merlot jest drugim najważniejszym szczepem - 20% produkcji. Uprawiane są także Chardonnay, Riesling, Gewurztraminer, Blaufrankisch i Cabernet Sauvignon. W produkcji wina białego głównym celem jest wytwarzanie świeżego, "chrupkiego" wina o mocnym aromacie owoców. Jako głównych metod produkcji używa pras pneumatycznych i zimnej fermentacji, aby osiągnąć pożądane cechy. Z kolei w produkcji wina czerwonego głównym jego celem jest uzyskanie bogatych, potężnych struktur o silnym zabarwieniu i dojrzałych aromatach. Dlatego obniżamy plony w winnicach. Czas maceracji jest wydłużony i wynosi minimum trzy tygodnie. Wina czerwone leżakują w beczkach od 6 miesięcy do jednego roku. Ilok posiada udokumentowaną historię winiarstwa - już od czasów cesarza rzymskiego Probusa. Wina z tego regionu były podawane na europejskich dworach królewskich. Gdy królowa Anglii Elżbieta II była koronowana, częstowano gości tej ceremonii winami z Ilok. Umiarkowany klimat kontynentalny z dużą ilością słońca i bardzo małą ilością opadów umożliwia produkcję bardzo szerokiej gamy odmian winogron. W okresie wegetacji tutejsza winorośl ma tyle godzin słonecznych, ile na wyspach chorwackiej Dalmacji na południowym Adriatyku. Gleba w Iloku jest głównie brązowym lessem, jej najważniejszą dla produkcji winogron właściwością jest bardzo dobry drenaż.

Pokazuje 1 - 2 z 2 elementów
Pokazuje 1 - 2 z 2 elementów