Wina wytrawne

Virgen De Las Vinas - El Concierto Tinto
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Delikatnie wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:Hiszpania Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Tempranillo Region: Kastylia
24,99 zł
Virgen De Las Vinas - El Concierto Blanco
  • Sauvignon Blanc
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Delikatnie wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia:Hiszpania Zawartość alkoholu: 11% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Airen, Sauvignon Blanc Region: Kastylia
24,99 zł
Petreny - Cabernet Sauvignon Silver
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon Region: Eger
24,99 zł
Castillo Las Veras - Tempranillo  2018
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Castillo Las Veras - Tempranillo 2019

12837
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 100% Tempranillo Region: Katalonia
24,99 zł
HKV Hajos-Bajai Kekfrankos
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Kunvin - Kekfrankos 2017

11071
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: Kékfrankos Region: Hajos-Bajai
25,99 zł
Wino na Walentynki
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Wino na Walentynki

Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 100% Tempranillo Region: Katalonia
26,49 zł
Vegaval - Clasico Red
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Vegaval - Clasico Red

16088
Objętość: 750ml Smak: Delikatnie Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu:  70% Tempranillo 30% Airen Region: Kastylia/Valdepenas
26,99 zł
Vegaval - Clasico White
  • Airen
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Vegaval - Clasico White

16086
Objętość: 750ml Smak: Delikatnie Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu:  Airen Region: Kastylia/Valdepenas
26,99 zł
Egri Korona Csillag 2019
  • Chardonnay
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Egri Korona Csillag 2020, 2022

15649
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepów:  Region: Eger
26,99 zł
Egri  Korona Voros Harmonia...
  • Blauburger
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Egri Korona Voros Harmonia 2022

15639
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepów: blauburger, syrah Region: Eger
26,99 zł
Vegaval Plata - Verdejo 2020
  • Verdejo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Vegaval Plata - Verdejo 2021

16093
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 6-8°C Produkowane ze szczepu: Verdejo Region: Kastylia/Valdepenas
27,99 zł
Kunvin Boraszati - Irsai Oliver
  • Irsai Oliver
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Kunvin - Irsai Oliver

14926
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Irsai Oliver Region: Hajos-Bajai  
27,99 zł
Kunvin - Harom Halom - Chardonnay - Cserszegi Fuszere
  • Cserszegi Fuszeres
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Kunvin - Cserszegi Fuszeres

11057
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 13,5%  Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Cserszegi Fűszeres Region: Hajos-Bajai
27,99 zł
Kunvin - Harom Halom - Kekfrankos Rose
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Kunvin - Kekfrankos Rose

11067
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Różowe Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12%  Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Kékfrankos Region: Hajos-Bajai
27,99 zł
Kunvin - Harom Halom - Chardonnay
  • Chardonnay
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Kunvin - Chardonnay

11062
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12,5%  Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Chardonnay Region: Hajos-Bajai
27,99 zł
HKV Hajos-Bajai Cabernet Sauvignon
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Kunvin - Cabernet Sauvignon

11072
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12%  Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon  Region: Hajos-Bajai
27,99 zł
Vegaval Plata - Garnacha 2017
  • Grenache
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Vegaval Plata - Garnacha 2017

16095
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Garnacha Region: Kastylia/Valdepenas
28,99 zł
Egri Korona Chardonnay...
  • Chardonnay
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Egri Korona Chardonnay 2021,2022

16899
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu:  chardonnay Region: Eger
28,99 zł
Egri Korona Bikaver 2016
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Egri Korona Bikaver 2019

15650
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: cuvee oparte głównie na kekfrankoszu  Region: Eger
28,99 zł
Virgen De Las Vinas - Sentir Tinto
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Delikatnie wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:Hiszpania Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Tempranillo,Cabernet Region: Kastylia
29,99 zł
Virgen De Las Vinas - Sentir Blanco BIO
  • Airen
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Delikatnie wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia:Hiszpania Zawartość alkoholu: 11.5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Airen, Sauvignon Blanc Region: Kastylia
29,99 zł
Egri Korona Merlot 2018
  • Merlot
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Egri Korona Merlot 2018

15655
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: merlot Region: Eger
29,99 zł
Egri Korona Cabernet Sauvignon 2018
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: cabernet sauvignon Region: Eger
29,99 zł
Vegaval Plata - Tempranillo Semidulce
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Półsłodkie
Wina z Hiszpanii

Vegaval Plata - Tempranillo Semidulce

16092
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Tempranillo Region: Kastylia/Valdepenas
29,99 zł

Nazywanie wina „wytrawnym” jest jednym z pierwszych określeń, którego większość z nas uczy się w kontekście mówienia o winie, ale określanie wina jako wytrawne jest także zwrotem najczęściej nadużywanym.

Powodem, dla którego termin „wytrawne” jest nadużywany jest fakt, że powszechnie używa się tego słowa do opisu cech sensorycznych wina, mimo że cechy te nie odpowiadają znaczeniu tego terminu. Tymczasem wino wytrawne to po prostu takie, które jest przeciwieństwem wina słodkiego. „Wytrawne” oznacza więc jak bardzo... niesłodkie jest wino.

Skąd cukier w winie?

Winogrona zawierają cukier owocowy (fruktozę i glukozę), które są pokarmem dla drożdży. Drożdże podczas procesu fermentacji żywią się cukrami, wydzielając jako produkt...

Czytaj więcej

Nazywanie wina „wytrawnym” jest jednym z pierwszych określeń, którego większość z nas uczy się w kontekście mówienia o winie, ale określanie wina jako wytrawne jest także zwrotem najczęściej nadużywanym.

Powodem, dla którego termin „wytrawne” jest nadużywany jest fakt, że powszechnie używa się tego słowa do opisu cech sensorycznych wina, mimo że cechy te nie odpowiadają znaczeniu tego terminu. Tymczasem wino wytrawne to po prostu takie, które jest przeciwieństwem wina słodkiego. „Wytrawne” oznacza więc jak bardzo... niesłodkie jest wino.

Skąd cukier w winie?

Winogrona zawierają cukier owocowy (fruktozę i glukozę), które są pokarmem dla drożdży. Drożdże podczas procesu fermentacji żywią się cukrami, wydzielając jako produkt uboczny alkohol etylowy. Kiedy drożdże są w stanie zjeść cały cukier powstaje wino wytrawne – o małej zawartości cukru resztkowego i wyższym alkoholu. Proces ten może zostać przerwany przez interwencję winiarza. Wtedy większa część cukru pozostaje w winie, a alkohol jest niższy. Dobrym przykładem mogą być niemieckie rieslingi, które gdy są słodkie lub półsłodkie mają często alkohol na poziomie 8-10%, a gdy robi się z nich wino wytrawne alkohol wynosi 10-12,5%.

Dlaczego wino wytrawne?

Zostawiając na chwilę kwestie definicyjne warto zwrócić uwagę na aspekt samej nazwy. Otóż okazuje się, że język polski stanowi w tej kwestii nie lada wyjątek. Wszystkie pozostałe języki świata określają wina wytrawne mianem „suchych”! I to nie tylko w krajach stricte winiarskich jak Francja, Włochy czy Niemcy, lecz także w słowiańskich jak Rosja czy Słowacja, gdzie produkcja wina nie jest podstawą gospodarki rolnej. Ta dosłowna suchość odwołuje się do braku słodyczy rzecz jasna, ale jeszcze precyzyjniej do wysuszającego działania garbników, obecnych w czerwonych winach wytrawnych. Proste. Wyjątkowość i bogactwo naszego języka są piękne, ale w tym przypadku wydają się niekorzystne. Nie dość, że słowo „wytrawny” nie przynosi tak prostego skojarzenia jak „suchy”, to jeszcze przesuwa odniesienie w niebezpieczną stronę elitarności i wyjątkowości. Mówimy „wytrawny znawca” sugerując, że wino też dostępne tylko dla wybranych. A przecież tak nie jest! Wytrawne ma różne oblicza, każdy może znaleźć takie, które mu odpowiada. Nie będąc ani ekspertem, ani koneserem.

Wino wytrawne, a przepisy prawa

To czy pijemy wino wytrawne jest kwestią obiektywną i nie dotyczy żadnych innych walorów smakowych poza zawartością w winie cukru. Zawartość tę określają zresztą przepisy, w przypadku większości win europejskich określane przez Unię Europejską. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej 607/2009 wino wytrawne to takie, którego poziom cukru nie przekracza 4 g/l lub 9 g/l pod warunkiem, że całkowita kwasowość wyrażona w gramach kwasu winowego na litr wynosi nie więcej niż 2 g poniżej zawartości cukru resztkowego. Zaznaczyć jednak trzeba, że regulacja ta nie dotyczy win musujących, oraz że istnieją apelacje winiarskie, w których z różnych względów dopuszcza się nazywanie wina wytrawnym, mimo wyższej zawartości cukru. Tak jest np. z winami włoskimi z  DOC Valpoliclela czy niezwykle w Polsce popularnym DOC Primitivo di Manduria, które może być określane jako wytrawne aż do 18 g/l cukru.

Dlaczego niektóre wina wytrawne wydają się bardziej wytrawne od innych?

No dobrze, wiemy już, że poziom wytrawności wina to nic innego jak poziom cukru resztkowego w nim zawarty. Dlaczego więc w obrębie samych win wytrawnych, o zbliżonej zawartości cukru jedne odbieramy jako bardziej wytrawne od innych? Zarówno eksperci zajmujący się tematyką wina, jak i naukowcy badający żywność twierdzą, że wpływają na to trzy kluczowe elementy: poziom tanin, kwasowość oraz aromat wina.

Wino wytrawne a taniny

Taniny, a więc zawarte w czerwonym winie polifenole, odpowiadają za odczuwanie suchości na podniebieniu, dziąsłach i języku, a także za uczucie charakterystycznej goryczki. Co ciekawe, jeśli chodzi o taninę, to niektórzy ludzie mają na nią wyższą wrażliwość ze względu na ilość białek naturalnie występujących w ślinie. Osoby z większą ilością białka w ślinie nie odczuwają wysuszającego działania garbników tak bardzo, jak osoby które mają go mniej.

Kwasowość wina wytrawnego

Każde wino ma także określony poziom kwasowości. Kwasowość stanowi przeciwwagę dla słodyczy, dlatego też wina o wyższej kwasowości, mogą być odbierane jako bardziej wytrawne. Jeśli jej poziom jest wysoki, winiarz może zdecydować się na pozostawienie w winie nieco większej ilości cukru resztkowego w celu złagodzenia uczucia kwaśności wina.

Aromat wina wytrawnego

Na nasze postrzeganie słodyczy wpływa także zmysł węchu. Wino o intensywnym, słodkawym aromacie będzie odbierane jako mniej wytrawne. Przykładem takich aromatycznych odmian mogą być riesling, gewurztraminer czy muscat, zwany na Węgrzech sargamuskotaly występujące w pełnym przekroju wytrawności od win wytrawnych po wina słodkie.

Cena wina wytrawnego a poziom cukru

A czy dobre wino wytrawne będzie droższe od jego słodszego odpowiednika? Poziom wytrawności wina zasadniczo nie wpływa na jego cenę. Dopóki nie mówimy o szlachetnych winach słodkich, dopóty sam poziom cukru nie będzie grał roli w ustalaniu ceny wina.

Bez względu na to, który rodzaj wina jest naszym ulubionym, pamiętajmy aby pić odpowiedzialnie!

Pokaż mniej