Wina półsłodkie

Kunsagi Ottonel Muscat
  • Muscat Ottonel
  • Węgry
  • Półsłodkie
Wina z Węgier

Kunvin - Muscat Ottonel Muskotaly

11065
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 11% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Ottonel Muscat Region: Hajos-Bajai
21,99 zł
Egri Korona Menoire  2021,...
  • Menoire
  • Węgry
  • Półsłodkie
Wina z Węgier

Egri Korona Menoire 2021, 2022

15635
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: menoire, cabernet franc, blauburger, cabernet sauvignon, kekfrankos, turan. Region: Eger
26,99 zł
Egri Korona Ottonel...
  • Muscat Ottonel
  • Węgry
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 13,5 % Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: ottonelmuscotaky, harszlevelu Region: Eger
26,99 zł
Vartely Chardonnay półsłodkie
  • Chardonnay
  • Mołdawia
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Mołdawia Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 8-12 °C Produkowane ze szczepu: Chardonnay Region: Valul lui Traia
27,99 zł
Vartely Merlot półsłodki
  • Merlot
  • Mołdawia
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Mołdawia Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania:17-19 °C Produkowane ze szczepu: Merlot Region: Valul lui Traia
27,99 zł
Vegaval Plata - Airen Semidulce
  • Airen
  • Hiszpania
  • Półsłodkie
Wina z Hiszpanii

Vegaval Plata - Airen Semidulce

16090
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Airen Region: Kastylia/Valdepenas
29,99 zł
Bodvin - Sarga Muskotaly
  • Sargamuscotaly
  • Węgry
  • Półsłodkie
Wina z Węgier

Bodvin - Sargamuskotaly 2022

41156
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Sárgamuskotály Region: Tokaj
31,99 zł
Portada półsłodkie, białe 2022
  • Fernao Pires
  • Portugalia
  • Półsłodkie
Wina z Portugalii

Portada półsłodkie, białe 2022

28665
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Biały Kraj pochodzenia: Portugalia Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Chardonnay, Moscatel, Alvarinho, Fernao Pires, Arinto Region: Lisboa
32,99 zł
Gotz - Tokaji Furmint...
  • Furmint
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Gotz - Tokaji Furmint szaraz 2023

16886
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Białe  Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 10,50% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Furmint Region: Tokaj
34,49 zł
Gotz - Tokaji...
  • Sargamuscotaly
  • Węgry
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Białe  Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 10,5% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Sargamuskotaly Region: Tokaj
34,49 zł
Gotz - Tokaji Furmint 2022...
  • Furmint
  • Węgry
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Białe  Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Furmint Region: Tokaj
34,49 zł
Portada półsłodkie czerwone...
  • Tinta Roriz
  • Portugalia
  • Półsłodkie
Wina z Portugalii

Portada półsłodkie czerwone 2021

22204
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Czerwony Kraj pochodzenia: Portugalia Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: Tinta Roriz, Touriga Nacional, Alicante Bouschet Region: Lisboa
35,99 zł
Petreny - Siller
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Półsłodkie
Wina z Węgier

Petreny - Siller Silver 2019

7781
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: różowe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 11% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Kekfrankos Region: Eger  
36,99 zł
Petreny - DC Hárslevelű Silver
  • Harslevelu
  • Węgry
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: Hárslevelű Region: Eger
37,99 zł
Bodegas Franco-Espanolas -...
  • Viura
  • Hiszpania
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 8°C Produkowane ze szczepu: Viura, Chardonnay Region: Rioja
48,99 zł
Sanzon Tokaj Fleur  Sárgamuskotály
  • Sargamuscotaly
  • Węgry
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12,5 Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Sargamuskotaly Region: Tokaj
48,99 zł
Franco-Espanolas - Diamante Rosado
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Różowe Kraj pochodzenia: Hiszpania  Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 8°C Produkowane ze szczepu: Tempranillo, Viura Region: Rioja
51,99 zł
Bodegas Franco-Espanolas - Diamante Blanco
  • Viura
  • Hiszpania
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 8°C Produkowane ze szczepu: Viura, Malvasia Region: Rioja
51,99 zł
Boujong - Dornfelder Feinherb  2018
  • Dornfelder
  • Niemcy
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: czerwone Kraj pochodzenia:Niemcy Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Dornfelder Region: Dolina Mozeli  
52,99 zł
Solaris
  • Solaris
  • Polska
  • Półsłodkie
Wina z Polski

Winnica Amelie - Solaris 2022

17054
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 11,6% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: solaris Region: Podkarpacie
56,99 zł
Srebrna Góra - Cuvee Blanc półsłodkie 2020
  • Solaris
  • Polska
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska  Zawartość alkoholu: 11% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: solaris (35%), hibernal (25%), seyval blanc (20%), johanniter (20%) Region: Województwo Małopolskie Cukier resztkowy:  Kwasowość: 
57,99 zł
Chateau Mazetier 2019 Bordeaux AC
  • Semillon
  • Francja
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 11% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Semillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle Region: Bordeaux
57,99 zł
Wino Markowe z Wiśni półsłodkie
  • Polska
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze odmiany:  Region: Lubelskie
59,99 zł
Wino Markowe - Wiśnia z Nutą Dębu
  • Polska
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze odmiany:  Region: Lubelskie
61,99 zł

Mimo rosnącej popularności win wytrawnych wielu polskich Konsumentów nadal szuka w winie przede wszystkim słodyczy. Z tego powodu ciągle popularny pozostaje w naszym kraju segment win półsłodkich. W świadomości wielu jawią się one jako przystępniejsze i przyjemniejsze w piciu niż wina wytrawne, a jednocześnie nie kojarzą się ze słodkimi ulepkami pamiętanymi jeszcze z poprzedniej epoki.

Co to jest wino półsłodkie?

Winem półsłodkim nazwiemy takie wino, które będzie zawierało cukier w przedziale określonym przez prawo winiarskie. Nie uwzględniając pewnych regionalnych wyjątków, w Unii Europejskiej będzie to wino zawierające cukier resztkowy na poziomie...

Czytaj więcej

Mimo rosnącej popularności win wytrawnych wielu polskich Konsumentów nadal szuka w winie przede wszystkim słodyczy. Z tego powodu ciągle popularny pozostaje w naszym kraju segment win półsłodkich. W świadomości wielu jawią się one jako przystępniejsze i przyjemniejsze w piciu niż wina wytrawne, a jednocześnie nie kojarzą się ze słodkimi ulepkami pamiętanymi jeszcze z poprzedniej epoki.

Co to jest wino półsłodkie?

Winem półsłodkim nazwiemy takie wino, które będzie zawierało cukier w przedziale określonym przez prawo winiarskie. Nie uwzględniając pewnych regionalnych wyjątków, w Unii Europejskiej będzie to wino zawierające cukier resztkowy na poziomie pomiędzy 18 a 45 g/l. W przypadku win musujących jest to natomiast przedział 32 – 50 g/l. Cukier zawarty w winie jest naturalny i pochodzi z winogron, które posłużyły do wytworzenia wina.

Jak powstaje wino półsłodkie?

Aby uzyskać pożądany efekt winiarz musi powstrzymać pracę drożdży polegającą na przemianie cukru w alkohol etylowy. Mówiąc prościej, wino półsłodkie to będzie już trunek z wyczuwalną słodyczą, której nie da się nie zauważyć!

Wino półsłodkie: nazewnictwo

Wino półsłodkie najczęściej rozpoznamy po oznaczeniu na etykiecie, które może być różne dla poszczególnych krajów. Najczęściej spotykane określenia to z angielskiego semi-sweet lub medium-sweet. Pamiętając jednak o językach wiodących krajów winiarskich wymienić warto pozostałe określenia: semi dolce lub nawet częściej używane amabile dla półsłodkich win włoskich, semi dulce dla win hiszpańskich, wreszcie bodaj najtrudniejsze do zapamiętania i wymawiania moelleux dla win francuskich, dalej lieblich dla win niemieckich a feledes dla win węgierskich.

Z jakich winorośli robi się wino półsłodkie?

Jakie odmiany winorośli są najlepsze na półsłodkie wino? Wino półsłodkie można zrobić właściwie z dowolnej odmiany winorośli, choć niektóre z nich są do tego lepiej predestynowane. Nieco podobnie jak w wypadku win półwytrawnych przeważają tu jasne odmiany winorośli, które wcześniej niż ciemne osiągają dojrzałość fenologiczną na krzaku. Zatem niezależnie od pogody i rocznika łatwiej uzyskać z nich pożądaną, wysoką zawartość cukru. Dlatego mamy do dyspozycji więcej jakościowych win półsłodkich białych niż czerwonych. Pozostawienie większej ilości cukru w winie jest dobrym pomysłem jeśli użyta odmiana charakteryzuje się intensywnym, słodko-kwiatowym aromatem jak gewurztraminer czy muscat. Dość często tego typu słodkawe muscaty można spotkać w krajach śródziemnomorskich oraz na Bałkanach i na Węgrzech. Węgrzy mają nawet własne odmiany lokalne, które najczęściej odpowiadają za proste i przyjemne, białe wina półsłodkie. Bardziej znana jest to irsai oliver, a mniej znana, trudna do powtórzenia odmiana cserszegi fuszeres... 

Które wino półsłodkie warto kupić?

Również wina o wysokiej kwasowości produkowane są w formie półsłodkiej, gdyż cukier łagodzi odczucie kwaśności. Obie te cechy łączą wina półsłodkie robione w Niemczech z królewskiego szczepu riesling. Niemieckie rieslingi z Mozeli to bez wątpienia jedne z najlepszych win półsłodkich, jakie możemy znaleźć. Mają przy tym niewielką zawartość alkoholu, ale za to sporo ekstraktu. Rzadko kiedy te rasowe wina mają określenie słodyczy lieblich. Ale warto szukać w typie win z późnego zbioru o nazwie Spaetlese. Nawet przy oficjalnym określeniu półwytrawności pod tytułem halbtrocken (feinherb, fruchtig) wyczujemy wyraźną słodycz, satysfakcja gwarantowana! Dobrej klasy wina półsłodkie znajdziemy również wśród win czerwonych. Świetną opinią cieszą się wina z Gruzji, które urzekają unikatowym charakterem. Zasłużenie, bo bazują na znakomitym szczepie saperavi, który równoważy cukier resztkowy wyraźnym garbnikiem. Nawet elita win jakościowych z Gruzji,  prestiżowych i bynajmniej nietanich, to oryginalne wina czerwone półsłodkie. Warto rozglądać się za sławami z Kachetii o długich nazwach: Pirosmani, Chwanczkara i  Kindzmarauli, bodaj najsłynniejsze z nich, ze względu na to, że gustował w nim pierwszy obywatel Związku Radzieckiego, towarzysz Stalin, Gruzin z pochodzenia. Co ważne, ceny win półsłodkich są zazwyczaj stosunkowo niskie i tylko za najlepsze butelki zapłacimy więcej niż 50 złotych.

Z czym pić wino półsłodkie?

Miłośnicy win półsłodkich najpewniej odpowiedzą zgodnym chórem, że z niczym. Bo w jakimś sensie wina te są kompletne i samowystarczalne, nie potrzebują towarzystwa jedzenia. Nadają się do niezobowiązującego popijania. Sommelier jednak podpowiada: „Naturalnym jest, że głównym czynnikiem wpływającym na parowanie wina półsłodkiego z jedzeniem będzie jego słodycz. Wina te dobrze łączą się z lekkimi, świeżymi deserami na bazie owoców. Warto też pamiętać o winie półsłodkim ze szczepu gewurztraminer, które powszechnie uważa się za jedno z najlepszych zestawień z daniami kuchni tajskiej czy wietnamskiej. Intensywna aromatyczność i przenikanie się różnych smaków zespalają doskonale kontrastowe smaki i mocne przyprawy tych dań, co sprawia że połączenie to urasta do rangi klasycznego.” Najchętniej pijemy jednak wina półsłodkie solo, jako aperitif ze względu na ich umiarkowany charakter.

Pamiętajmy przy tym jednak, aby pić odpowiedzialnie.

Pokaż mniej