Wina Czerwone

Virgen De Las Vinas - El Concierto Tinto
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Delikatnie wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:Hiszpania Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Tempranillo Region: Kastylia
24,99 zł
Petreny - Cabernet Sauvignon Silver
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon Region: Eger
24,99 zł
Castillo Las Veras - Tempranillo  2018
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Castillo Las Veras - Tempranillo 2019

12837
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 100% Tempranillo Region: Katalonia
24,99 zł
HKV Hajos-Bajai Kekfrankos
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Kunvin - Kekfrankos 2017

11071
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: Kékfrankos Region: Hajos-Bajai
25,99 zł
Wino na Walentynki
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Wino na Walentynki

Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 100% Tempranillo Region: Katalonia
26,49 zł
Vegaval - Clasico Red
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Vegaval - Clasico Red

16088
Objętość: 750ml Smak: Delikatnie Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu:  70% Tempranillo 30% Airen Region: Kastylia/Valdepenas
26,99 zł
Egri  Korona Voros Harmonia...
  • Blauburger
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Egri Korona Voros Harmonia 2022

15639
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepów: blauburger, syrah Region: Eger
26,99 zł
Egri Korona Menoire  2021,...
  • Menoire
  • Węgry
  • Półsłodkie
Wina z Węgier

Egri Korona Menoire 2021, 2022

15635
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: menoire, cabernet franc, blauburger, cabernet sauvignon, kekfrankos, turan. Region: Eger
26,99 zł
Egri Korona Turan 2022
  • Turan
  • Węgry
  • Słodkie
Wina z Węgier

Egri Korona Turan 2022

15648
Objętość: 750ml Smak: Słodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: Turan  Region: Eger
27,99 zł
Vartely Merlot półsłodki
  • Merlot
  • Mołdawia
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Mołdawia Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania:17-19 °C Produkowane ze szczepu: Merlot Region: Valul lui Traia
27,99 zł
Hajos-Bajai Zweigelt
  • Zweigelt
  • Węgry
  • Słodkie
Wina z Węgier

Kunvin - Zweigelt 2017

11068
Objętość: 750ml Smak: Słodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry Zawartość alkoholu: 10,5% Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: Zweigelt Region: Hajos-Bajai
27,99 zł
HKV Hajos-Bajai Cabernet Sauvignon
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Kunvin - Cabernet Sauvignon

11072
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12%  Temperatura podawania: 14-16°C Produkowane ze szczepu: Cabernet Sauvignon  Region: Hajos-Bajai
27,99 zł
Vegaval Plata - Garnacha 2017
  • Grenache
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Vegaval Plata - Garnacha 2017

16095
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Garnacha Region: Kastylia/Valdepenas
28,99 zł
Casabella - Lambrusco Dolce...
  • Lambrusco
  • Włochy
  • Słodkie
Objętość: 750ml Smak: Słodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy  Zawartość alkoholu: 8% Temperatura podawania: 12-14°C Produkowane ze szczepu: Lambrusco Region: Emilia Romagna
28,99 zł
Egri Korona Bikaver 2016
  • Kekfrankos
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Egri Korona Bikaver 2019

15650
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: cuvee oparte głównie na kekfrankoszu  Region: Eger
28,99 zł
Virgen De Las Vinas - Sentir Tinto
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Delikatnie wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:Hiszpania Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Tempranillo,Cabernet Region: Kastylia
29,99 zł
Egri Korona Merlot 2018
  • Merlot
  • Węgry
  • Wytrawne
Wina z Węgier

Egri Korona Merlot 2018

15655
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: merlot Region: Eger
29,99 zł
Egri Korona Cabernet Sauvignon 2018
  • Cabernet Sauvignon
  • Węgry
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: cabernet sauvignon Region: Eger
29,99 zł
Vegaval Plata - Tempranillo Semidulce
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Półsłodkie
Wina z Hiszpanii

Vegaval Plata - Tempranillo Semidulce

16092
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Tempranillo Region: Kastylia/Valdepenas
29,99 zł
Vegaval Plata - Tempranillo 2016
  • Tempranillo
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Vegaval Plata - Tempranillo 2016

16094
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Tempranillo Region: Kastylia/Valdepenas
29,99 zł
S.Osvaldo Cabernet IGT
  • Cabernet Franc
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

S.Osvaldo Cabernet IGT

15891
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania:18-20 °C Produkowane ze szczepu: Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon Region: Treviso/Veneto
29,99 zł
S.Osvaldo Merlot IGT
  • Merlot
  • Włochy
  • Wytrawne
Wina z Włoch

S.Osvaldo Merlot IGT

15791
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania:17-19 °C Produkowane ze szczepu: Merlot Region: Treviso/Veneto
29,99 zł
Winzer Krems - „13“ Blauer Zweigelt
  • Zweigelt
  • Austria
  • Wytrawne
Objętość:375ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Blauer Zweigelt Region: Krems
30,99 zł
Casabella - Bonarda Colli Piacenti
  • Bonarda
  • Włochy
  • Słodkie
Objętość: 750ml Smak: Słodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy  Zawartość alkoholu: 9.5% Temperatura podawania: 12-14 °C Produkowane ze szczepu: Croatina Region: Emilia Romagna
33,99 zł

Produkcja wina czerwonego do dzisiaj trochę przypomina alchemię. Do jego wykonania wykorzystuje się ciemne odmiany winogron, takie jak merlot, syrah, bo tylko w nich zawarte są antocyjany, czyli naturalne barwniki. Co ciekawe znajdują się one wyłącznie w skórkach winogron, a prawie nigdy w samym miąższu. Oprócz tytułowej barwy wina czerwone wyróżnia wyczuwalna na podniebieniu obecność tanin, oraz innych substancji prozdrowotnych, których nie znajdziemy w pozostałych rodzajach wina. Dodatkowo mają one wyższą zawartość alkoholu, niż większość białych, ponieważ ciemne winogrona dłużej dojrzewają, gromadząc więcej cukru.

Od czego zależy kolor czerwonego wina?

Wśród setek odmian ciemnych winogron występują duże różnice w kształcie liści, wielkości kiści...

Czytaj więcej

Produkcja wina czerwonego do dzisiaj trochę przypomina alchemię. Do jego wykonania wykorzystuje się ciemne odmiany winogron, takie jak merlot, syrah, bo tylko w nich zawarte są antocyjany, czyli naturalne barwniki. Co ciekawe znajdują się one wyłącznie w skórkach winogron, a prawie nigdy w samym miąższu. Oprócz tytułowej barwy wina czerwone wyróżnia wyczuwalna na podniebieniu obecność tanin, oraz innych substancji prozdrowotnych, których nie znajdziemy w pozostałych rodzajach wina. Dodatkowo mają one wyższą zawartość alkoholu, niż większość białych, ponieważ ciemne winogrona dłużej dojrzewają, gromadząc więcej cukru.

Od czego zależy kolor czerwonego wina?

Wśród setek odmian ciemnych winogron występują duże różnice w kształcie liści, wielkości kiści i grubości skórek jagody gronowej. Dla przyszłej barwy czerwonego wina ta cecha jest kluczowa. Zawartość antocyjanów będzie bowiem także zróżnicowana, w poszczególnych szczepach, dając w efekcie szeroką paletę barw winom. Od malinowej, jasnoczerwonej sukni pinota, przez rubiny grenache i fiolety cabernetów, po atramentową czerń, z której słyną malbec i tannat. Dodatkowo kolor zmienia się już w butelce wraz z wiekiem. Młode wino czerwone cechuje odcień purpury, a dojrzalsze z czasem zyskuje refleksy rude i ceglaste. Samą zaś intensywność barwy wina czerwonego określa winiarz w procesie produkcji.

Jak produkuje się wino czerwone?

Charakterystyczny jest sposób produkcji wina czerwonego – moszcz musi mieć kontakt ze skórkami ( a także z pestkami, a rzadziej z szypułkami), które przekazują winu pigmenty. Proces ten nazywa się maceracją i najczęściej przebiega równolegle z fermentacją. Wraz z nabieraniem koloru podczas maceracji do wina dostają się też substancje charakterystyczne dla win czerwonych: polifenole i fenole, z których najbardziej znanymi są taniny, nazywane także garbnikami. Taniny odpowiadają w czerwonym winie za uczucie szorstkości, ściągania i cierpkości w jamie ustnej, a także za uczucie lekkiej goryczki, które pojawia się na finiszu. To między innymi im zawdzięczamy prozdrowotne właściwości czerwonego wina.

Dlaczego czerwone jest zdrowsze niż białe?

Można nieraz spotkać się z opinią medyczną, że regularne spożywanie niewielkich dawek czerwonego wina korzystnie wpływa na nasz organizm. A to ze względu na obecne w nim substancje z grupy polifenoli, uzyskane w procesie maceracji skórek winogron. Związki te są szczególnie związane z zapobieganiem chorobie wieńcowej i chorobom serca. Wino czerwone w połączeniu ze zdrową dietą wspomaga metabolizm. Szczególnie cenny jest rezweratrol o właściwościach przeciw-utleniających, zalecany w profilaktyce antyrakowej.

Które czerwone wino wybrać?

 Wina czerwone to szeroka paleta smaków, aromatów i stylów. Bezpośredni wpływ na produkt finalny mają: rodzaj użytej do produkcji odmiany winorośli, sposób winifikacji, warunki klimatyczno-glebowe oraz wiedza i temperament Winiarza.

Wino czerwone wytrawne

Zdecydowana większość produkcji win czerwonych to wina wytrawne.

Uzyskane wino może być lekkie, soczyście owocowe z niską zawartością tanin. Do takiej grupy win czerwonych należą na przykład te robione z pinot noir (uprawiany i ceniony na całym świecie), zweigelta (czerwone wina austriackie), gamay czy włoskie wina produkowane w apelacji Valpolicella.

Kolejną grupę win stanowią te, których strukturę, zwaną też ciałem, określa się jako średnią. Najbardziej znanymi szczepami używanymi do ich produkcji są: cabernet franc – popularne wina francuskie z Bordeaux czy węgierskie z Villany, sangiovese – słynne chianti z Toskanii, znane na całym świecie grenache i merlot, a także mencia, barbera, carmenere czy montepulciano.

Ostatnią grupę stanowią wina czerwone o mocnej budowie, charakteryzujące się dużą koncentracją, gęstością, często także większą zawartością garbników i alkoholu. Prawie zawsze leżakują też w drewnianej beczce. To właśnie te wina posiadają z reguły największy potencjał starzenia, osiągają najwyższe ceny i są najbardziej pożądane przez miłośników dobrych win czerwonych.

Do najbardziej znanych odmian dających mocno zbudowane wina czerwone zaliczamy: tempranillo, hiszpańskiego zawodnika w najlepszych wersjach z regionów Ribera del Duero i Rioja; nebbiolo, z którego robi się słynne włoskie wino barolo; francuski, choć bardziej znany z Argentyny malbec, uważany za najprzystępniejsze i najbardziej pijalne spośród ciężkich win czerwonych; syrah z Doliny Rodanu, modny i uprawiany z powodzeniem na całym świecie, oraz oczywiście cabernet sauvignon, czyli najpopularniejsza spośród wszystkich odmian.

Z czym pić czerwone wino?

Jak i z czym najlepiej pić dobre czerwone wino? Oczywiście trafnym pomysłem jest degustowanie wina jako aperitif, a więc solo. Niektórzy mogą jednak uznać, że czerwone wino wytrawne, zwłaszcza to o większej zawartości tanin, jest wymagające czy wręcz męczące w piciu. Wtedy warto sięgnąć po jedzenie. Zawarte w czerwonym winie taniny łączą się z białkiem, stanowiąc dla niego przeciwwagę, natomiast kwasowość wina równoważy soczystość tłuszczu zawartego w mięsie. Dlatego właśnie za najlepsze wino do steka, gulaszu czy innych dań z wołowiny lub baraniny uważa się ciężkie wina czerwone. Jeżeli z kolei szukamy koniunkcji wina z lżejszym jedzeniem i potrzebne nam wino do pizzy lub wino do kaczki, to nadal będziemy szukać win o znacznej kwasowości, jednak już niekoniecznie mocno tanicznych i skoncentrowanych. Wtedy lepiej sprawdzi się czerwone wino średniej lub lekkiej budowy, nie dominujące, a jedynie uzupełniające i wzbogacające potrawę. Czerwone wina pasują też do całej gamy serów, zwłaszcza twardych i długodojrzewających.

Bez względu na to, czy lubisz lekkie, czy ciężkie wino czerwone, pamiętaj aby pić odpowiedzialnie!

Pokaż mniej