Claudio Alario - o producencie wina

manufacturer-picture

Rodzinny projekt Ojca - Cladio i Syna - Mateo, specjalizujących się w Dolecetto i Barolo. Powstała w 1900 roku w Diano d’Alba, niewielkiej wiosce położonej na zielonych wzgórzach Piemontu.

Winnica

Claudio Alario to mała rodzinna winnica, jedna z najciekawszych winnic prowincji Cuneo. Powstała w 1900 roku w Diano d’Alba, niewielkiej wiosce położonej na zielonych wzgórzach Piemontu. Rodzina Alario od trzech pokoleń zajmuje się uprawą i pielęgnacją winorośli. Obecnie winnicą zarządza Claudio i jego syn Matteo. Ich winnice położone są w malowniczej apelacji Langhe, w trzech małych miejscowościach i liczą od 20 do 50 lat. Filozofia rodziny Alario ma na celu ciągłe doskonalenie się, tak aby osiągnąć coraz wyższą jakość wina. Ciekawość, chęć wdrażania innowacji oraz szacunek dla tradycji to cechy, które można znaleźć w wytwarzanych przez nich winach. 

Szczepy

Winnica Claudio Alario stawia na wina czerwone i tylko klasyki Langhe. Dominującym szczepem jest niewątpliwie świeże i tradycyjne Dolcetto, zaraz po nim ważne jest Nebbiolo dające między innymi trwałe i charakterne Barolo, a dalej wyróżniająca się znakomitą ekspresją Barbera. Wina powstałe z tych szczepów, zawsze dają ogromną satysfakcję i za każdym razem zaskakują. 

Historia

Winnica Claudio Alario założono w 1900r. Przez trzy pokolenia rodzina Alario pielęgnowała i uprawiała winorośl oraz sprzedawała winogrona. Dzięki Claudio Alario rozpoczęto pracować nad winifikacją oraz butelkowaniem wina. W 1988r. młody i ambitny producent, wykorzystując wiedzę uzyskaną w Istituto Superiore di Agraria, a także zbierając doświadczenie w innych winnicach, zapoczątkował produkcję wina. Początkowo było to jedynie Dolcetto, następnie zaczęto produkować Nebbiolo i Barbera, a w 1995r. do produkcji dołączono Barolo.

Klimat / Gleba

Gleby i szczególny mikroklimat (małe opady, duża różnica temperatur) na obszarach, gdzie położona jest winnica Claudio Alario dają harmonijne wina. Wina bardzo dobrze się starzeją, a równocześnie są przyjemne i wyraziste po kilku latach od sprzedaży. Winnice, na których uprawia się szczepy Barbera i Nebbiolo, zakłada się na stokach południowych, lepiej nasłonecznionych, natomiast Dolcetto na chłodniejszych. Winorośle hodowane się głównie tradycyjną metodą guyot (poziomy sznur winorośli – krzew rozpina się na rusztowaniach) na glebach gliniastych i wapiennych, co daje życie produkcji ponad czterdziestu pięciu tysięcy butelek. Od 2015r. właściciele winnicy zrezygnowali z produktów syntetycznych i pielenia oraz zaczęli promować niskie plony w winnicy, aby zagwarantować tym samym jakość i autentyczność swoich win.

rok założenia
1900
spec-icon
45,000
butelek rocznie
spec-icon
kraj
Włochy
spec-icon
wiodący szczep
Dolcetto
spec-icon
10ha
uprawy latorości winnej
spec-icon

Claudio Alario - Dolcetto DOCG "Sori Costa Fiore"
  • Dolcetto
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy  Zawartość alkoholu: 13,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Dolcetto Region: Piemont
99,99 zł
Dolcetto 'Montagrillo'
  • Dolcetto
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy  Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Dolcetto Region: Piemont
99,99 zł
Claudio Alario - Dolcetto Pradurent 2011
  • Dolcetto
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 100% Dolcetto Region: Diano d'Alba
103,99 zł
Claudio Alario - Barbera...
  • Barbera
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: barbera
189,99 zł
Claudio Alario - Barolo Riva Rocca 2014
  • Nebbiolo
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Nebbiolo Region: Piemont
269,99 zł
Barolo 'Sorano'
  • Nebbiolo
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18 °C Produkowane ze szczepu: Nebbiolo Region: Piemont
299,99 zł