Nowe produkty

Węgry

Prawnie na Węgrzech możemy wyróżnić 22 regiony winiarskie. Najważniejsze z nich to Tokaj, Kunság, Csongrád i Hajós-Baja, Eger, Villány i Szekszárd. Jak wcześniej wspomnieliśmy Tokaj – położony w północno-wschodniej części Węgier, u podnóża Karpat, jest najbardziej znany ze swoich słodkich win Tokaji Aszú, ale też z odmian winogron Furmint, Hársl...

Prawnie na Węgrzech możemy wyróżnić 22 regiony winiarskie. Najważniejsze z nich to Tokaj, Kunság, Csongrád i Hajós-Baja, Eger, Villány i Szekszárd. Jak wcześniej wspomnieliśmy Tokaj – położony w północno-wschodniej części Węgier, u podnóża Karpat, jest najbardziej znany ze swoich słodkich win Tokaji Aszú, ale też z odmian winogron Furmint, Hárslevelű i Muscat, stosowanych do produkcji tego wina. Na północy kraju, w regionie Eger, produkuje się eleganckie wina czerwone, w szczególności odmiany Bikavér. Chcąc spróbować najlepszej odmiany Byczej Krwi musimy poszukać wina z etykietą Superior, wprowadzoną ostatnio w prawie regulującym produkcję wina. Ze względu na szerokość geograficzną, wina pochodzące z regionu Eger porównywane są do win burgundzkich. Nie mają budowy takiej jak wina czerwone z południa, lecz nadal zachowują swoją elegancję i złożony smak. Tego można zakosztować podczas corocznego Festiwalu Egri Bikavér (tradycyjnie odbywającego się w lipcu), gdzie liczne miejscowe winiarnie wypowiadają się na temat Byczej Krwi przy dźwiękach przyjaznej folkowej muzyki.

Więcej

Węgry Jest 70 produktów.

na stronę
Pokazuje 13 - 24 z 70 elementów
Pokazuje 13 - 24 z 70 elementów