Nowe produkty

Lista produktów producenta: Alta Alella


Region Alella ma długą tradycję produkcji wina – sięgającą aż czasów rzymskich, III w. p. n. e. Wina stąd były bardzo popularne w średniowieczu, a ich producenci stali się oficjalnymi dostawcami Królestwa Aragonii. Aż do epidemii filoksery tutejsze wina kojne i musujące cieszyły się sporą popularnością w Barcelonie oraz obu Amerykach. Surowe zasady, kontrolujące użycie apelacji D.O. Alella zostały przygotowane w 1953 roku, aby chronić tutejsze wina.


Alta Alella jest rodzinnym projektem biznesowym, rozpoczętym na początku lat dziewięćdziesiątych XX wieku przez przedsiębiorcę i enologa Josepa Marię Pujol-Busquetsa i jego żonę Cristinę Guillén. Wtedy zakupili oni tereny w rolniczej części parku przyrody Serralada de Marina, pomiędzy miastami Alella i Tiana. Posiadłość znajduje się zaledwie dwa kilometry od brzegów Morza Śródziemnego. W 1991 roku miało miejsce pierwsze nasadzenie winorośli tradycyjnej odmiany w Alella - Pansa Blanca (Xarel·lo), później doszły do nich inne odmiany, np dawno zapomniana Mataró. W winnicy wybudowano winiarnię i laboratorium, a główny jej budynek został odnowiony. Po dziesięciu latach, w 2001 r., rozpoczęto produkcję pierwszych win spokojnych, pochodzących z upraw o powierzchni 6 hektarów, rozłożonych na tarasach i stokach. Obecnie Alta Alella posiada 33,5 hektary nasadzeń w ramach DO Alella i DO Cava, rozłożonych na wysokości 100-250 m n. p. m., z czego 12,5 ha zajmuje Pansa Blanca, 6 ha Chardonnay, 4 ha Mataró, 4 ha Pinot Noir, 3 ha Syrah i Pagos Seleccionados, 2,5 ha Garnatxa Negra, 0,5 ha Pansa Rosada, 0,5 ha Macabeu, 0,5 ha Parellada.


Grona uprawiane są na glebie Sauló, która jest jednym z najważniejszych elementów, określających wina z Alta Alella. Sauló jest kwaśna i piaszczysta, charakteryzuje się o niską zawartością wapienia i materii organicznej, zapewnia także naturalny drenaż wód gruntowych. Zbocza skierowane na południe są obsadzone odmianami przeznaczonymi do produkcji win słodkich i czerwonych, wymagających wyższego stopnia dojrzałości; podczas gdy stoki skierowane na północ dają aromatyczne i kwiatowe wina, co stanowi idealne warunki dla cavy oraz białych win. Wszystkie wina fermentują w określonej, kontrolowanej temperaturze, w specjalnie przygotowanych winnicach, zaopatrzonych w kadzie ze stali nierdzewnej oraz dębowe beczki. W ostatnich latach właściciele wybudowali w winnicy specjalne centrum degustacyjne dla gości. Małżeństwo posiada dwie córki: Mireię, biologa, magistra rolnictwa ekologicznego i sommeliera oraz Georginę, farmaceutę i magistra w dziedzinie żywienia i zdrowia publicznego.


Josep Maria i Cristina tak mówią o swojej działalności:

„Od czasu, gdy cała produkcja Alta Alella została oparta na certyfikowanym rolnictwie ekologicznym, jesteśmy świadomi zachowania różnorodności biologicznej otaczającego Parku. W naszej winnicy staramy się zachować równowagę ekosystemu rolniczego, aby szanować faunę i florę tego obszaru. Prawodawstwo UE "Certified Organic" wyklucza wszystkie zabiegi z użyciem pestycydów i herbicydów. Dlatego wiele z zastosowanych technik jest tak samo starożytnych jak sama produkcja wina. Zbiór odbywa się ręcznie - winogrona są starannie selekcjonowane - w okresie około dwóch miesięcy. Szukamy optymalnego czasu na zbieranie każdej odmiany z ekspertem i rygorystyczną kontrolą dojrzewania.”

Pokazuje 1 - 6 z 6 elementów
Pokazuje 1 - 6 z 6 elementów